Monday, April 13, 2009

Anne sütünün alternatifi pekmez

Bebeklik çağında beyin çok hızlı gelişiyor. Bu nedenle enerjiye çok fazla ihtiyaç duyuluyor. Anne sütü olmadığında ise bebeklere hekim kontrolünde pekmez tavsiye ediliyor.

Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ramazan Çelebi, içeriğinde organik asitler, mineral maddeler ve vitaminler bulunan pekmezin, sağlıklı yaşam için önemli bir besin kaynağı olduğunu ifade etti.

100 gram pekmezin kalori miktarı 575 gram süte, 150 gram ekmeğe, 195 gram ete eşdeğer. Pekmezdeki şekerin yüzde 80'i glikoz ve fruktoz halinde bulunduğu için bebeklerin beslenmesinde pekmez çok önemli bir role sahip.

Bebeklik çağında beynin çok hızlı geliştiğini, bu nedenle enerjiye çok fazla ihtiyaç duyduğunu, bebeğe yeterli glikoz verilmediği takdirde ise beyin gelişmesinde duraklama veya yetersizlik görülebildiğini dile getiren Çelebi, ''Anne sütü olmadığında, bebeklere hekim kontrolünde pekmez verilebilir'' diye konuştu.

Kana karışması çok kolay ve beynin tek enerji kaynağı olan glikoz, pekmezde yeterince bulunuyor. ''Bu yüzden çocukların sağlıklı gelişmesinde pekmez büyük önem taşımaktadır'' diyen Çelebi, pekmez yendiği zaman vücudun yaklaşık 30 dakika gibi kısa bir sürede enerji kazandığını, enerjiye acil ihtiyacı olan sporcu veya ağır işçilere pekmez verilmesi durumunda kısa sürede bu insanların enerji ihtiyacının karşılandığını vurguladı.

Pekmez, iyi bir diyet gıdası

Protein açısından fakir olan üzüm ve pekmez bu özelliği sayesinde iyi bir diyet gıdası. Pekmez çinko ve fosfor bakımından da zengin. Bu nedenle vücudu çinko ve pekmeze ihtiyaç duyan hamile ve emziren kadınlar için de büyük yarar sağlıyor.

Pekmezin içindeki potasyum ise kalp atışlarının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Vücutta oluşan toksik maddelerin atılması ve alkali-asit dengesinin sağlanması için de pekmez tüketilebilir.

Kaynak: AA

0 comments:

Post a Comment