Wednesday, April 22, 2009

The Fall

Klasik Hollywood filmlerinden oldum olası hazzetmem. Her tarafı klişelerle dolu, daha başından sonunu tahmin ettiğin ve en önemlisi sağı solu efektlerle kuşatılmış sanatsal değeri çok da olmayan filmlerdir bana göre. Avrupa, uzak doğu filmleri ve bağımsız yapımlar çok daha derin içerikli ve değerli filmlerdir. Bunlardan bir tanesi de United Kingdom, United States ve Hindistan ortak yapımı olan bir film: The Fall (Türkçe’ye tam olarak nasıl çevirdiklerini bilemiyorum.)

Film, 1920lerde, düştüğü için kolunu kıran küçük bir kızla (Alexandria), aynı hastanede yatmakta olan bir adamın (Roy) dostlukları üzerine kurulu. Roy, Alexandria’ya bir hikaye anlatmayı teklif eder. Bu hikaye kaçak bir köle, bir patlayıcı uzmanı, bir kızılderili, bir Hintli kılıç ustası, maskeli bir haydut ve Charles Darwin hakkındadır. Çocuk da hikayeyi dinlemeyi kabul eder ve film başlar.
Film tam da bir Tarsem filmi tadında. Oldukça etkileyici bir hikayesi var. Bir çocuğun dünyaya nasıl baktığını çok güzel bir şekilde anlatmış. Ayrıca filmdeki bol renkli, estetik ve kültürel zenginliği yansıtan sahneler de yönetmenliğe Tarsem’in elinin değdiğini hemen hissettiriyor. Bu sahnelerden en çok dikkatimi çekenlerden biri ise filmdeki düğün sahnesinde dervişlerin semalarını andıran bir gösterinin olması.

Filmi sürükleyici kılan etmenlerden biri de çocuk oyuncu Catinca Untaru. Kendisinin ilk filmi olmasına rağmen çok güzel bir oyunculuk ortaya çıkartmış. Hem rolünün gereği hem de zaten aslen Romanyalı olmasından dolayı konuştuğu aksanlı İngilizce ile de rolünün hakkını vermiş. Herkese gönül rahatlğı ile izlemelerini tavsiye edebileceğim bir film. İyi eğlenceler…

http://www.imdb.com/title/tt0460791/

3 comments:

Ayse Kubra Coskun said...

sumeyra, "herkese gonul rahatligi iletavsiye edebilirim" derken, litrally mi? bu filmi de alalim mi listeye? Rated (R) olunca emin olamadim

Sumeyra Tosun said...

R siddetten ve biraz urkutucu bazi sahnelerden dolayi.O yuzden belli bir yas haddinin ustu rahatlikla izleyebilir.

farelzan said...

Filmin Türkçe ismi " Düşüş". Merak ettim şimdi...

Muhabbetle

Post a Comment