Sunday, April 12, 2009

Google Chrome


İnternet için olmazsa olmazlardan olan web tarayıcılarına yakın zamanda bir yenisi daha eklendi. Google Chrome. Birçok özelliğiyle dikkatleri çeken Chrome’un Türkçe versiyonu da çıkmış. Diğer tarayıcılardan farklı olarak ilk başta arayüzü dikkat çekiyor. Firefox ya da IE gibi tarayıcılarda klasikleşmiş olarak görülen menü çubuğu ya da durum çubuğu Google Chrome’da yok. Tek gördüğünüz şey adres çubuğu ve sekmeler. Bundan dolayı ziyaret edilen web siteleri için çok geniş bir alan sağlamış oluyor. Bunun yanı sıra yeni bir sayfa actığınız zaman en sık girdiğiniz sayfaların kısa yollarını göstermesi kullanılırlığını da arttırıyor.


Diğer önemli özelliği de açılan her sayfa işlemcide ayri bir şekilde çalışıyor olması. Bu şekilde eğer bir sayfanız donarsa yada bir şekilde çökerse diğer sayfaları hiç bir şekilde etkilemiyor. Bunun aksine diğer tarayıcılarda bir sayfanızın donması durumunda açılmış olan bütün sayfalar kapanıyor. Fakat Google Chrome’da kendi menüsünden açılabilinen işlem yöneticisi (Task Manager) ile calışmayan sayfa kolaylıkla sonlandırılabiliniyor.


Google Chrone’un diğer bir özelliği de isterseniz aynı pencere içinde açmiş olduğunuz farklı sekmeleri sürükleyerek ayrı bir pencerede görüntüleyebilirsiniz. Ya da tam tersi, farklı pencerelerde açmış olduğunuz siteleri sürükleyerek aynı pencerede farklı sekmelere yerleştirebilirsiniz.

Yapılmıs olan birçok karşılaştırma testlerinden de hız kategörisinde genelde Google Chrome birinci çıkmış*. Güveninirlik alanında da diğer web tarayıcılarından aşağı kalmayan bu yeni tarayıcı yine bu alanda IE8’in ve Apple Safari’nin de kullandığı özel modda internette gezme özelliğini sunuyor. Incognito ismini verdigi bu özellik sayesinde girdiğiniz web siteleri ile alakalı veri ya da cookie’leri bilgisayarınıza kaydolmasını engelliyor. Bütün bu güzel özelliklerine rağmen bir kısım insanlar için adds on’larındaki bazı eksikliklerden dolayı henüz bir alternatif olarak bakılmasa da, birçok insan için ana web tarayıcısı olmuş bile..


* http://www.techradar.com/news/internet/tested-chrome-vs-ie8-vs-firefox-3-1-vs-safari-4-582159?artc_pg=2

* http://www.pcworld.com/reviews/product/32156/review/chrome.html

* http://en.wikipedia.org/wiki/Chromium_(software)

1 comments:

Ayse Kubra Coskun said...

cok akademik olmayacak ama..... Aslihan bu super olmus ya!

Post a Comment