Friday, May 22, 2009

BİT PALAS!!!


Geçenlerde ELİF ŞAFAK’ın ‘BİT PALAS’ kitabını okudum. Kitap gerçekten çok hoş. Yalnız bazı yerleri kafama takıldı.
Önce kitapta ki hikâyeden bahsedeyim okumayanlar için kısaca. Kitap İstanbul’da bir apartman dairesinde geçiyor. Bonbon Palas adındaki apartmanda yaşayanların gündelik yaşantılarının anlatıldığı bir roman. Her bölüm başlığında kapı numaraları ve içinde yaşayan kişinin adı yazıyor. Yazarımız da bu apartman da 7 numaralı daire de yaşıyor.
Şimdi kitabın 303.cü sayfasında şöyle yazıyor;
9 numara :Su Ve Madam Teyze
‘Böylece daha önce hiç yapmadığı bir şeyi yapıp, karşı dairenin zilini çaldı. Hiç ses gelmedi içeriden. Biraz bekledikten sonra, bu sefer çok daha uzun bastı zile AMA BUNU YAPMASI İLE PİŞMANLIK DUYMASI BİR OLDU dönmek üzereydi ki usulca aralandı 10 numaralı dairenin kapısı.
Diyeceksiniz ki eee ne var bunda.
Ama kitabın 306.cı sayfasında;
10 numara: Madam Teyze Ve Su
Zil çaldığında, sokaktan getirdiği torbaları boşaltmakla meşguldü.Madam Teyze irkildi.Sabahları ekmek dağıtmaya çıkan,ayda birde aidat toplayan Meryem dışın da kime çalmazdı kapısını.Aşağıdan yanlış basıldığına hükmetti önce.Ama beş on saniye sonra yeniden,üstelik uzun uzun çalınca zil,telaştan eli ayağına dolaştı.(bundan sonrası işte kafama takılan kısım)Boşalttıklarını tekrar torbaya doldurup,küçük odaya taşıdı.Nefes nefeseydi döndüğünde evin geri kalanını salondan ayıran buzlu camlı beyaz kapıyı kapattı ve ne olur ne olmaz,iki kez kilitledi.Güvez rengi kadife bir kurdelanın ucundan sarkan anahtarı,kilidinden çıkarttı ve nereye koyarsa koysun,nereye koyduğunu unutacağını gayet iyi bildiğinden,boynuna astı. Son bir kez salonu kolaçan ettikten sonra, tedirgin adımlarla yöneldi dış kapıya.

Şimdi kız yani Su kapıyı çalıp hemen pişman oluyor kitabın 73.cü sayfasında Madam Teyzeni 78 yaşında olduğunu da belirtmiş Elif Şafak. Peki kızımız kapıyı çaldığı gibi pişman olurken bu yaşlı teyze bu kadar sürede o daha henüz arkasını dönmemişken bu kadar işi nasıl yapıyor, ve hemen gidip kız kapıdan uzaklaşmadan kapıyı açıyor.
Soru 1. Bu sizce bu bir hata mıdır?
Soru 2. Yoksa ben mi çok abarttım?
Soru 3. ELİF ŞAFAK okuyucularını denemiş olabilir mi?
Yine kitabın başında yani tam olarak 13.cü sayfada ;
Can havliyle kamyoneti çemberin diğer yarısına doğru sürdüğünde, bu sefer de polisler tarafından durduruldu. Fakat tam o esnada karşı tarafın en ön sıralarından küçük bir kümenin yürüyüşe geçme kararı alması üzerine tüm polisler oraya doğru seğirtince, kamyonet sürücüsü de tutuklanmaktan son anda kurtulmuş oldu.
Kitabın sonunda 380.ci sayfa da ise
Tutuklanmadığını söylerken de yalan söylemiş saymıyorum kendimi. O günün akşamında serbest bırakıldı nasıl olsa.Ama kitabın başında adam işine devam ediyor emniyete gidip orada akşam etmiş.İnsan düşünmeden edemiyor, Elif Şafak gibi bir yazar hata yapmış olabilir mi???

1 comments:

Anonymous said...

Öznur çok dikkatli bir okuyucusun MaşaAllah. Bence bunlar birer hata. Abartmış değilsin, yazar düpedüz hata yapmış. Gözünden kaçtı herhalde.

Post a Comment