Sunday, May 10, 2009

Çocuk Resimlerinde Eksik Bırakılan Çizgiler

Bir önceki yazımda resimlerin detaylı yorumlanması için ip uçlarının nasıl kullanılması gerektiğine dair bilgiler vermiştim. Bu yazımda Eksik Bırakılan Çizgilerin ne anlama geldiğine dair bilgilere yer vermeye çalışacağım.


Bazı çocuklar resimlerini bütünüyle tamamladıkdan sonra yorumlanması için bir yetişkine göstermeyi yeğlerken, bazıları resimlerini kendilerince tamamlayıp ama genelde eksik kısımlar bırakarak yaptıklarını göstermeyi yeğlerler. Herzaman olmasada çoğunlukla çocuklar endişe duydukları beden kısımlarını veya yakından ilgilendikleri kısımları eksik bırakabilirler.

Çocuklar hangi beden kısımlarını eksik bıraktıklarında resme nasıl bir anlam yüklememiz gerektiğine bakacak olursak şu şekilde gruplandırabiliriz.


Eller: Ellerin çizilmemesi gövensizliği, çevreye uyumda güçlük çekilmesini simgeler.

Kollar: Kolların resimde olmayışı, güvensizliği dile getirmektedir. Kollar güç ve kuvvetin simgesi olfuğu için, kolların çizilmemesi güç ve kuvvetin azlığını belirler.

Bacaklar: Bacaklar bedeni destekleyen, güçlendiren organlardır. Çocuk resminde bunların bulunmaması, çocuğun kendini desteksiz ve hareketsiz olarak algılamasıyla eşanlamlıdır.

Ayaklar: Resimde ayakların yokluğu çocuğun kendini güvensiz ve yardımsız hissetmesi anlamına gelir.


Burun: Burun güç savaşımının simgesidir resimde. Burun yokluğu Çocuğun güçsüzlüğünü gösterir.

Ağız: Bir iletişim organının resimde çizilmemesi başkalarıyla ilişki kurmakta zorluk çekildiğini gösterebilir. Bazı astımlı çocukların da resimlerinde ağız figürünü ihmal ettikleri dikkatimizi çeker.

İnsallah bir sonraki yazımda çocuğun resim etkinliği karşısında anne babanın rolünün neler olması gerektiği konusunda bilgiler vereceğim

4 comments:

mustafa deniz yıldırım said...

aman tanrım bayıldım bu yazıya. Büyük bir iştahla buna benzer yazılar bekliyeceğim. Tebrikler.

Nurdan Ozarslan said...

Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim. Daha detaylı bilgi almak isterseniz Haluk Yavuzer ın Resimleriyle Çocuk adlı kitabını satın almanızı tavsiye ederim.

Ayrica burdan
http://dusun-c.blogspot.com/2009/04/resimlerin-detayl-yorumlanmas-icin-ip.html

Ve de buradan
http://dusun-c.blogspot.com/2009/04/resimleriyle-cocugunuzu-tanmak-ister.html

çocuk resimleriyle ilgili yazmış olduğum diğer yazıları da okuyabilirsiniz.

Mirkena Ozer said...

bu yazidan anladigim beden tam olacak.Eksik varsa tamamlanmali:)Bizimkiler ana organlari eksik birakmaz.Kaşlar çoğunlukla unutulur.Bir de bazen kulaklar.(acaba onlara yeterince kulak vermiyor muyum?)
Tesekkurler Nurdan

Anonymous said...

Oldukça ilginç bir yazı. Büyümekte olan bir yeğenim var, bu yazıların devamını merakla bekliyorum :)

Post a Comment