Friday, May 8, 2009

Piyasaların Anneler Günü Heyecanı


Ekonomik kriz nedeniyle halk elini cebinden çekince, esnaf da sıkıntılı günler yaşadı. Yaklaşan anneler günü belki piyasaların biraz hareketlenmesini sağlayabilir. En azından esnaf bundan ümitli. Başta çiçekçilik olmak üzere giyimden ayakkabıya beyaz eşyadan elektroniğe kadar pek çok sektörde hareketlilik bekleniyor.
Siz annenize hediye almak için hangi sektörü seçersiniz bilemem ama piyasalara bu özel gün çok yarayacak ondan şüphem yok.Bakalım bu sene; geçen sene kartlı sistemle yapılan , 528 milyon 11 bin 219 YTL’lik anneler günü alışveriş tutarını geçebilecek miyiz.

İnterflora Türkiye Çiçekçileri Derneği Onursal Başkanı Gazi Doğan çiçekçilerin en hareketli olduğu günlerin Sevgililer Günü olarak bilindiğini, ancak sektörü en çok hareketlendiren günün Anneler Günü olduğunu söyledi.*
Kriz dönemlerinde en çok sıkıntıya giren sektörlerden birinin çiçek sektörü olduğuna işaret eden Doğan, şunları kaydetti:

''Her ne kadar durumumuz kötü olursa olsun, Türk insanı annesini onurlandırmak ister. Bu kapsamda, herkese tek bir çağrımız var, (en güzel hediyeniz en ucuzu olsun). Çünkü 4-5 TL'ye tek bir gül alarak bile annemizi mutlu edebiliriz. İnsanların bu konuda bizimle hem fikir olacağını ve sektörümüze yüzde 70'e varan bir canlılık getirmesini bekliyoruz.''

Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Genel Başkanı Fatih Özcan da yılbaşı ve bayram gibi özel günlerde sektörün hareketlendiğini, bunun Anneler Gününde de devam etmesini beklediklerini söyledi. Özcan’ın beklediği hareketlilik %50 civarında. Bunun nedeni olarak da şöyle söylüyor: ''Çünkü Türkiye sınırlarındaki insanlarımızın aile bağları güçlüdür ve bu topraklarda annelerimiz değerlidir. Bu nedenle herkes gücünce bu özel günde annesine küçük de olsa bir hediye alacaktır.''*

Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Tarık Bozbey de, Anneler Günü dolayısıyla siparişlerin arttığını ve hareketliliğin %10 civarında beklendiğini söyledi*. Bunun da esnafı rahatlatacağını söyleyen Bozbey, fiyatların artmamasına rağmen anneler gününe özel kampanyalar düzenlediklerini belirtti.

Anneler günü,babalar günü, sevgililer günü, doğum günleri,bayramlar varken piyasalar tekrar canlanacak gibi. Özellikle bu özel günler arifesinde, başımızı çevirdiğimiz her yerde 'beni al' , “beni al” diyen envai çeşit hediye varken ve reklam filmlerinde “annenizi seviyorsanız ona hediye almalısınız” fikri empoze edilirken bizler de kendimizi doğal olarak hediye alırken buluyoruz. Bu durum da elbette reklamcıların ve esnafın işine yarıyor…

Annemin ve tüm annelerin günü kutlu olsun.




*AA

2 comments:

Anonymous said...

Bu gibi günlerin para tuzağı olduğu kanaatindeyim. "Bir evlat pir olsa da anaya muhtaç" ise, bir günü anneler günü diye nitelendirmek annelere yapılan haksızlıktır bence. İnsan her gününü annesi için özel bir gün saymalı. Yazıda da belirtildiği gibi toplum, reklamlar ve medya aracılığıyla ne yazık ki buna yönlendiriliyor. Annemin ve tüm annelerin kıymetini hakkıyla bilebilmek umuduyla.

esra çalış said...

Tamamen katılıyorum. Anneler günü fikri kulağa hoş geliyor aslında.Ama bu gibi özel günler kesinlikle kullanılıyor ve güzelliği yitiriliyor bence.

Post a Comment