Thursday, May 7, 2009

Sıfır Dediğimde

Amerika’nın üçüncü en eski film festivali olan Houston Bağımsız Uluslararası Film Festivalinde (Houston Independent Intenational Film Festival) izlediğim bir filmden bahsetmek istiyorum. Filmin adı “Sıfır Dediğimde” ve tahmin ettiğiniz üzre bir Türk filmi. Geçen yıl yine aynı film festivalinde seyirci özel ödülüne layık görülen “Beyaz Melek”ten sonra bu Türk filmi de dikkatleri çekti ve normalde bir gün oynaması gerekmesine rağmen ikinci bir gün daha tekrar gösterime sunuldu.
Film, güzel sanatlar bölümünde okuyan bir öğrencinin (Aslı) hacasından ödünç aldığı çok değerli bir minyatür kitabını kaybetmesi ve onu bulmak için harcadığı çabaları konu alıyor. Aslı kitabın kaybolduğu gün bir türlü ne yaptığını hatırlayamaz ve bir arkadaşının (Nevin)tavsiyesi üzerine bir psikiyatriste(Melih) gidip hipnoz yöntemini kullanarak o gün neler yaptığını ve kitabı nerede unuttuğunu çözmeye çalışır. Tabii hipnoz seansları, herşeyin neden-sonuç zincirine bağlı bir şekilde ilerlediğine ve bilimsel bir açıklaması olması gerektiğine inanan psikiyatristin beklediği gibi gitmez ve esrarengiz olaylar başlar.
Bunun yanı sıra film başka bir çok masalları ve masalsı yaşamları da konu edinmekte. Fakat bunların hepsi nihayetinde ortak ve anlamlı bir noktada buluşabilmekte. Filmi güzel yapan özelliklerden bir tanesi kurgunun lineer zaman düzleminde gitmemesi ve izleyiciye olayları düşünmesi, anlaması ve yorumlar yapabilmesi için hayal gücünü kullanmasına fırsat vermesi. Fakat ne yazık ki aynı özellik filmin sonlarına doğru bir handikapa dönüşmekte. Kendinizi bir anda çok fazla hikayenin ve çok karmaşık bir kurgunun içinde bulduğunuz için filmden kopmalar söz konusu olmakta.
Nihayetinde film içinde güzel ve anlamlı replikler barındıran, farklı bir hikaye(ler)si olan ve izleyeni düşünmeye sevkeden hoş bir film.

3 comments:

Songul Dogan Ger said...

Evet, ben de izlemistim..Izlerken de soyle bir soru takilmisti kafama...Hipnoz esnasinda, kisi bilincaltindakilerini ya da hayal dunyasinda olan seyleri soyleyemez mi? Yani hipnoz yoluyla edinilen bilgiler "gercek" midir? Ya da basli basina "hipnoz" nedir? ne kadar dogrudur?

Nurdan Ozarslan said...

Izledigim ve izlemeyi dusundugum bir film degil, hakkinda cok fazla olumsuz elestiri duymustum, senin de soyledigin gibi genel itibbariyle kurgunun gereksiz ayrintilar sonucunda filmden kopmalarin olmasi izleyenleri rahatsiz ediyormus, zaten imdb ve beyaz perde puani oldukca dusuk, daha yalin anlatimla filmin esrarengiz konusu guzel noktalara getirlebilirdi diye dusunuyorum,
Paylasim icin tesekkurler, akici bir dilde analtmissin :)

Anonymous said...

Son zamanlarda hiç film izlemediğimi farkettim şimdi okurken:) Yazıları okudukça da film izleyesi geliyor insanın.

Post a Comment