Friday, June 5, 2009

BİR ÇITIRTI DUYUYOR MUSUN?


Hepimizin eminim yemekten zevk aldığı bir ürün vardır Ülkerde. Çikolatadan bebek mamasına, koladan çorbaya bir çok ürünü var. Sıkça kullandığımız bu markanın tarihçesine bir bakalım isterseniz.

2. dünya savaşının zor koşullarında kurulan firma ülke ekonomisinin hızla daraldığı, ithalata ciddi sınırlamalar getirildiği bir dönemde,24 yaşında olan Sabri Ülker tarafından ülkenin bu zor koşullarına rağmen 1944 yılında küçük bir bisküvi imalathanesi olarak kuruldu.

1950 li yıllarda savaşın etkisinin sona ermesiyle iç pazarın canlanmasına yönelik ekonomik yapılmaya başlandı. Bu tüm Türkiye'ye olduğu gibi Ülker'e de yaradı. 60 lar 70 ler 80 ler derken Ülker pasta-büsküvi ve çikolata imalatına da başladı. 2000 li yıllara gelindiğinde ülke küreselleşme ile tanıştı ve bu da küresel rekabet demekti. 2000’li yılların belirgin özelliklerinden biri de Ülker’in dünyayla eş zamanlı olarak Türkiye’deki tüketicileri “yenilikçi” ürünlerle tanıştırması oldu. Kolestrolün düşürülmesi için çıkarılan Kalbim Benecol ürünü buna bİr örnek oldu.

Firma kendi değerlerini '63 yıl önce “Her insanın, hangi ülkede yaşarsa yaşasın, güzel bir çocukluk geçirme hakkına sahip olduğuna inanıyoruz” anafikriyle kurulan Ülker değerlerinin temelinde, “insana ve topluma” olan saygı bulunmaktadır. Ülker Şirketler Topluluğu, toplum ve bireyle olan ilişkilerinde, hukuk kurallarına olduğu kadar, etik kurallara uygunluk esasını benimsemiştir.'şeklinde ifade ediyor.

Ülker yani Yıldız Holding, 2007 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 500 milyon dolar cirosu olan dünyanın önde gelen lüks çikolata markası Godiva’yı da bünyesine katarak, dünya çikolata sektöründe önemli bir gelişmeye de imza attı.

Sporda da ülkerspor basketbol takomıyla adını duyuran firma Fenerbahçe Basketbol takımıyla birleşerek Fenerbahçe ülker adını aldı. Cafe crown kahveleri de Galatasaraya sponsor oldu ve Galatasaray cafecrown olarak söylenir oldu. Ve aynı şekilde Beşiktaş cola turka.


Ülkerin Türkiye Futbol Federasyonu ile işbirliği içerisinde yürüttüğü HERKES için FUTBOL projesi, 7'den 70'e herkesin dilediği gibi spor yapmasına olanak tanıyan bir proje olarak görüldü ve Uluslararası Finans Zirvesi kapsamında düzenlenen "Active ACADEMY Ödülleri"nin 2008 yılı Kurumsal Sosyal Sorumluluk kategorisinde ödüllendirildi.Ayrıca MiniMinikler Futbol Şenliği, Riva Düş Köyü ve Engelliler Futbol Şenliği gibi organizasyonlara imza atıldı. HERKESiçinFUTBOL Projesi ile 15 ayda toplam 23 bin çocuğa ulaşıldı.


Son olarak firmanın ürün tanıtımını yaptığı reklamlardan bahsetmek istiyorum. Benim küçüklükten beri vazgeçemediğim çikolatalı gofretin reklamında kullanılan 'arkadaşlar aranızda çikolatalı gofret sevmeyen var mı?' cümlesi dillerde epeyce gezdi.Krispi krakerlerinin reklamında da bir korku filmi havası var. ' Bir çıtırtı duyuyor musun?' cümlesiyle anlatılan reklam gerçekten sıradışı olmuş. Ama beni en çok güldüren reklam Dankek'in kahve falı reklamı. Bunun gibi diğer dankek reklamları da oldukça hoş olmuş.Dido reklamını çok tutmadım.Ama genel olarak reklam filmlerini beğendiğimi söyleyebilirim.

Saygılar...

0 comments:

Post a Comment