Saturday, June 13, 2009

Yusuf ile Züleyha: Kalbin Üzerine Titreyen Hüzün

Yusuf ile Züleyha’nın hikayesini pek çok kereler pek çok ağızlardan dinlediğim halde en çok beğendiğim Nazan Bekiroğlu’nun anlatımı oldu. Hikaye yine bildiğiniz hikaye: Yusuf’un rüyası, kardeşlerinin Yusuf’u kıskanması, Yusuf’un kuyuya emanet edilmesinden Mısır’ın Yusuf’a emanet edilmesine kadar geçen tüm Züleyha’lı olaylar.
Fakat Nazan Bekiroğlu’nın kitabını benim için özel yapan ise tabii ki Yusuf Peygamberin yaşadığı bunca olayı bir de başka açıdan başkalarının ağzından dinlemek. Üzerine iftira atılan kurdun gazelini dinlemek onun adını temize çekmek için çırpınışlarını duymak. Yakup Peygamberin, bir çocuğunu diğerlerinden ayırarak haksızlık eden bir baba olmadığını hassasiyetle hissetmek. Züleyha’nın diğer tüm kadınlara seslenişini işitmek. Diğer tüm kadınlar fethedilmeyi bekleyen edilgen varlıklar iken kendisinin nasıl fethe kalkıştığını okumak. Ve bu girişimin onda ne gibi değişiklikler yarattığını, zümrüd-ü anka gibi kendi küllerinden nasıl yeniden doğduğuna şahit olmak. Firavun’un aslında Yusuf Peygambere, Mısır’a aziz yapacak kadar değer vermiş hatta onun getirdiği dine inanmış olmasına rağmen nasıl da herzaman Musa Peygamber zamanındaki Firavun ile eşdeğer tutulduğu için hayıflandığını duymak. İşte bu gibi ayrıntılar ve tabii ki bazen nesir bazense nazma kaçan anlatımın zarifliği kitabı bir solukta okumama ve sonra tekrar okumama katkısı olan şeyler.
Tabii nihayetinde kitap, bir edebi eser olduğu için içerisinde Kutsal Kitap’ta geçen ayetlerin yanı sıra, geçmeyen kurgular da barındırıyor. Bunlar da göz önünde bulundurularak o zaviyeden okunduğunda gerçekten insanın ağzında hoş bir tat gönlünde hoş bir iz bırakıyor.

4 comments:

Mirkena Ozer said...

Bu kitabi cok merak ettim.Almaya calisacagim.
Tesekkurler Sumeyra

farelzan said...

8 sene kadar once okumustum, kutuphanemin tozlu raflarindan indirip tekrar mi okusam, Nazan Bekiroglu'nu da ozlemistim, artik gazete yazilarina da dondu gerci, ozlemimiz daha fazla depresmeden...

Muhabbetle

Ayse Kubra Coskun said...

sumeyra... bu kitap "kadin oradaydi" daki Zuleyha bolumunun acilimi mi olmus oluyor?
ben Yusufun da Zuleyha ya asik oldugunu o kitabtan konusurken ilk senden duymus -hatta hatirlarsan olmaz oyle sey canim demistim- ama sonraki okumalarimda pek cok tefsircininayni kannatte oldugunu farkettim... ilginc vesselam... bu arada kitabin kendisi ne kadar guzel bilmem ama senin kitab ozetin cok guzel olmus... ama senden gayri sanki...

Sumeyra Tosun said...

Yok hayir bu o kitabin acilimi olmuyor aslinda. Kadin Oradaydi kitabindaki Zuleyha bolumunun yazari farkli. Ama o kitaptaki Zuleyha'da cok guzel. Bir ara onu da yazmayi dusunuyorum.
Ve nedense Yusuf ile Zuleyha hikaye olarak cok da benim tarzim olmamasina ragmen bu kitabi cok severim. Bir cok insana tavsiye etmisligim hatta satin alip ellerine tutusturmuslugum var. Nedenini bilmiyorum sanirim yazarin anlatimindan.

Post a Comment