Sunday, July 19, 2009

Bilgisayarın Performansını Arttırmak

Sene içerisindeki yoğunluktan dolayı bilgisayarımın bakımı ile pek ilgilenemedim. Sürekli program yükledim, masaüstü gerekli gereksiz dosyalarla doldu, büyük küçük bir sürü dosyayı ve programı yükleyip yeniden sildim. Simdilerde bilgisayarımın hızı elime ilk geçtiği günden belki 10 kat daha yavaşladı. Bende artık şu bilgisayarı bi elden geçireyim dedim. Ve uyguladığım adımları da sizlerle paylaşmak istedim.

Adım 1: Bilgisayarimdaki (özellikle masaüstündeki) gereksiz bütün dosyaları sildim.

Adım 2: Startup’ı yani bilgisayar açılırken açılan programlardan gereksiz olanların işaretlerini kaldırım. Bunun için Start (Başlat) a gidip Run (çalıştır) ı tıklayıp msconfig yazıp Enter’e basarsanız aşağıdaki iletişim kutusu açılır. Ordan Startup sekmesine geçerseniz açılışta otomatik olarak başlayan programları görebilirsiniz.

Not: Bu uygulamada ne işe yaradığını bilmediğiniz işlemleri kaldırmamanızı öneririm, fakat bilgisayarı kurcalamayı sevenlerdenseniz eğer ozaman işlemin adını google’da arayıp ne işe yaradığını ve açılışta (startup’da) gerekli olup olmadığına bakabilirsiniz.
Adim 3: Gereksiz programlari program ekle kaldır’dan kaldırdım (uninstall).

Bunun için Start (Başlat) à Control Panel (Denetim Masası) à Add Remove Prgrams (Program ekle kaldır)’a gidilerek ulaşılabilinir.

Not: Bunda da dikkatlı olalım, ben bunu yaparken yanlışlıkla ses sürücüsünü kaldırmışım :) bu yüzden internetten sürücüsünü bulup yeniden yüklemek zorunda kaldım.
Adim 4: Disk cleanup (Disk temizleme)

Bunun için yine Start (Başlat) à All Programs (Tüm Programlar) à Accessories (Donatılar) à System tool (Sistem araçları)à Disk Cleanup (Disk temizleme)

Ya da Start (Başlat) dan Run (çalıştır)’a gidip cleanmgr.exe yazınız.

Adim 5: Disk Defragmenter (Disk Birlerştirme)

Bunun için yine Start (Başlat) à All Programs (Tüm Programlar) à Accessories (Donatılar) à System tool (Sistem araçları)à Disk Cleanup (Disk birleştirme)

Ya da Start (Başlat) dan Run (çalıştır)’a gidip dfrg.msc yazınız.

Not: İlk defa duyanlar için kısaca açıklamak gerekirse, bilgisayarımıza ara ara kaydedip sonra sildigimiz dosyaların yerleri bellekte boş kalır. Yeni bir dosya yüklendiğinde de bu dosya boş yerelere serpiştirilerek kaydolur. Bu da bilgisayarımızın hızının duşmesine sebep olur. Bu yüzden bu adımı en az ayda bir kere yapmak gerekir. Eğer siz de benim gibi uzun zamandır bunu yapmadıysanız bu işlem hem çok uzun sürecektir hem de bir kaç kez daha yapmanız gerekebilir.


Bu adımdan sonra bilgisayarım gerçekten hızlandı. Ama yinede ilk elime geçtiğindeki gibi hızlı değil, zaten bu cok zor çünkü istemezseniz de windows zamanla programlar yükler ve ister istemez performans düşer.

Son Adım: Bu adımı yapmanız gerekmez, özellikle görsellik sizin için önemliyse. Fakat eğer siz de benim gibi hızı görselliğe tercih ediyorsanız bu adımı uygulayabilirsiniz. Hız farkını bariz bir şekilde göreceksiniz.

Bunun için Bilgisayarım’ı sağ tıklayıp sistem özelliklerine, ordan da Gelişmiş sekmesine gidin. İlk satırdaki performans’ı tıklayıp açılan iletişim kutusundan Adjust for best performance’ı seçip uygulayın. Bilgisayarın ara yüzü eski bilgisayarları andıracak. Eğer değistirmek isterseniz yine aynı yere gidip eski haline çevirebilirsiniz. Fakat bu adım ile fark edeceğiniz bir hız değişimi yaşayacağınız için değiştirmek istemeyebilirsiniz.. :)

2 comments:

Nurdan said...

Vermis oldugun yararli bilgilerden dolayi tesekkur ederim, bircogunu biliyordum, bilmediklerimi de sayende ogrenmis oldum, cok guzel ve detayli anlatmissin, elllerine saglik :)

Anonymous said...

Bunların hepsini daha önceden bilseydim sanırım eski bilgisayarımla o kadar uğraşmazdım:) Çok yararlı bir yazı, sağolasın.

Post a Comment