Wednesday, August 26, 2009

Ramazan Pidesi

Sizde ahhh ahhhh nerede Tr'deki Ramazanlar diyenlerdenseniz bu tarifi gördüğünüze çok memnun olduğunuzu düşünüyorum:)) Amerikadaki sofralarda yemeklerden daha çok rağbet gören, pideyi yaptığınızda mutfağınızın her tarafını Trdeki fırınlar gibi kokutan harika görüntülerle ve de tarifiyle karşı karşıya bırakıyorum sizi :)

Gecen sene tarifi internetden ararken Devletşah'ın (Eylül 2007 sayısındaki) yemek name dergisinde görüp denemiştim ilk yapışımda (biraz ekleme ve cikarmalarla tabi) tuttuğu için artık vazgeçilmezlerim arasında yer aldı, mutlaka denemeniz gereken bir tarif olduğunu düşünerek birde tarifi ben vereyim dedim.

Pidenin yoğurulması ve de mayanlanma aşamalarını beklediğimizde en az 2 saat öncesinde hazırlığımızı yaparsak son ana bırakıp acele etmemiş oluruz. Pidede püf nokta mayanın gelmesı için beklenmesi, beklenilirken aceled edilmemesi, dolayısıyla sabırlı olunması gerekir :))
Resimlerin buyuk hali icin resmin ustunu tiklayin :)


Malzemeler

  • 4 Tatlı kaşığı ınstan maya (yoksa normal ekmek mayası da olabilir)
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1\2 su bardağı ılık su
  • 1\2 bardağı un
  • 3 + 1\2 bardak un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 bardak (200 ml) ılık su
  • 1 yumurta sarısı
Yapılışı

  • Maya ve şekeri 1\2 ılık su ile karıştırıp mayalandıralım yaklaşık 10 dakika bekleyelim (kabarmasını sağlayalım)
  • kabaran mayanın içine 1\2 bardak unu koyalım ve çatal yardımıyla pürüzsüz bir karışım elde edene kadar çırpalım.
  • Karışımın üstünü kapakla kapatıp yarım saat bekletelim.
,
  • 3+1\2 bardak unu yoğurma kabına alıp unun ortasını havuz gibi açalım.
  • Sıvı yağı, tuzu, 1 bardak ılık suyu ve bir önceki aşamada hazırladığımız maylı karışımı karıştırıp hamuru yoğuralım.
  • Tezgahı unlayıp tezgahın üzerinde en az 10 dakika yoğuralım,
  • ilk başlarda ele yapışan bir hamur oluyor panik olmayın hafif hafif elinize un dökerek hamurun özdeşleşmesini sağlayın.
  • Yağlanmış büyük bir kaseye (tercihen yoğurma kabınız olabilir) yoğurulan hamuru koyalım.
  • Kabın üzerini strech fılmle kaplayıp hava almamasını sağlayın ve ılık bir ortam sağlamak için üzerine havlu kapatın.
  • Yaklaşık 1 saat bekleyin.

  • Hamur mayalanınca (kabarınca) unlanmış tezgaha alıp hamurun havasını çıkaralım.
  • Daha sonra hamuru iki parçaya bölerek yumak yapalım.
  • Temiz bir havluyu sıcak su ile ıslatıp yumakların üzerini örtün. Hava almamasına dikkat edin.
  • En az yarım saat bekleyin.
  • Yumakların büyüklüğü iki katına çıktıysa mayalanmış demektir.
  • Yuvarlak bir tepsiyi yağlayalım. (Ben küçük boy pizza tepsisi kullandım)
  • Hamuru önce biraz tezgahta parmak uçlarımızla açalım (elimize yapışıyorsa biraz unlayalım)
  • Daha sonra hamuru tepsiye alıp ne çok ince nede çok kalın olacak şekilde açıp yine mayalanması için bekleyelim.
  • Diğer yumak içinde aynı işlemleri uygulayın.
  • Hamur kabarınca çatalla çırpılmış yumurtayı parmak uçlarınıza bandırıp önce hamurun kenarlarından iki parmak eninde bi iç daire oluşturalım.
  • Yine parmak uçlarımızı yumurtaya bandırarak baklava deseni veya istediğiniz deseni oluşturun.
  • Üzerine susam ve çörek otu serpipi önceden ısıtılmış 400 F (200 C ) fırında ortalama 10 dakika pişirelim.
  • Pidemiz fırında çıktığında bi havluya sarıp sıcaklığını muhafaza etmesi için bi poşetin içine alalım.
  • Servis zamanı çıkartıp istediğiniz şekilde keserek afiyetle yiyin


Afiyet olsun pide vesilesiyle de Ramazaniniz hayirli olsun :))

13 comments:

Elif Kul said...

Nurdancim, bence de burada pidesiz ramazan biraz eksik oluyo galiba..her ramazan yapmaya calisirdim ama bu ramazanda ki pide acilisini senin tarifinle yapicam ins.
Eminim lezzeti de senin kadar tatlidir, canim arkadasim..tarif icin tesekkurler...

Nurdan Ozarslan said...

Canim, canim, canim, Pideli Ramazanlarda biraz da olsa TR hasretimizi giderme umidiyle yazmistim bu tarifi :)) Insallah tutturursun, zira gecen sene tarifini verdigim arkadaslar resimleri gormeden de tutturmustu, nasil yapildigi da asama asama var, umarim piden tutarda bende sevinirim :))

Guzel dileklerin icinde tesekkur ederim canim, o senin tatliligindan :))))

Anonymous said...

İşten dönerken önünden geçtiğim bakkalda gördüğüm ve her Ramazan çok şükür bulabildiğim için bana çok sıradanmış gibi gelen pidenin ne denli önemli olduğunu şimdi daha iyi anladım. Ama resimler aynı Türkiye'deki pideler gibi görünüyor, fark yok yani. MaşaAllah marifet bu olsa gerek :) Ramazan'ın mübarek olsun Nurdancım.

Nurdan Ozarslan said...

Daha kiymetini Trdeyken bilmedigimiz ama yoklugunda su da ne kadar buyuk bir nimet dedigimiz o kadar cok sey varki, bunlardan biri de suphesiz ki pide :)
Iltifatlarin icin tesekkur ederim :)) Can isteyince Google sagolsun, aradigin herseyi illa ki onun sayesinde bulabiliyorsun :D tembellik edip denemezsende ortaya cikan guzel sonuclarda marifetli oluyorsan birazcik kural ihlali yapmis oluyor olabilirsin :) Zira hamaratliligin tarifi litaraturde cok daha farkli geciyor sanirim :)))))
Seninde Ramazan'in mubarek olsun canimmm :))

Melike Meterelliyoz said...

Nurdancim hizina yetisemiyorum valla, ne guzel hergun baska bir tarif. Ben de annemden istemistim pideyi, gelirken getircekti. Tam 7 sene oldu bu pideyi yemeyeli. Turkiye'deki iftarlarimda ilk 10 dk sadece pide-peynir-recel yedigim dusunulurse ne kadar cok sevdigim anlasilir sanirim. Nasil ozledim, tarifi gorunce de cok sevindim. Mutlaka deneyecegim ilk firsatta. Ellerine saglik, Ramazan'in mubarek olsun.

Nurdan Ozarslan said...

Ahh canim, bilseydim bu kadar ozledigini yapar gelirdim :)) oy oy oyy kiyamam ben sana :))
Tarifleri begenmene sevindim canim, walla biraksalar dedigin gibi hergune bir tarif post ederim ama, olayi kisisel blog anlayisina cevirmemek icin sirami bekliyorum :D
Seninde Ramazan'in mubarek olsun canim :))

ayse sumeyra ozarslan karakoc said...

Fistikim bir taraftan mutfakta iftar hazirligi yaparken,kafamda gecmis ramazanlarin kıyasini yaparken birden Sultan Ahmet iftarlarina gittim....Gozum seni aradi ama...Sonra uzun zamandir planlayip bir turlu kelımeleri sıralayip cumleleri bir araya getiremedigim yazimi yazmam gerektiginin farkina vardim. Ellerimi yikayip kuruladim,(Mustafa Abin bu durumda iftarda ne yiyecek bilmiyorum ama:)) pc. basina oturunca birde gordum ki ben girmeyeli bir suru tarif eklenmiş:)Himmm once okudum simdide yaziyorum. Ama yorumu ramazan pidesine yapmak istedim. Bizim aman kilo alicaz diye vazgeçtigimiz ramazan pidesine duyulan oslem gozlerimi doldurdu... Ellerine saglik guzelim... Ben bile aceba evde mi yapsam dedim:) Ayrica denemeni istedigim un helvasi tarifini ilk firsatta mail olarak gonderecegim. Dun Zeyneplerde iftardaydik. Oraya yaptim un helvasini. Annemin sekerparesi bile kaldi ama benim helvam herseye ragmen tukendi:)Perihan Halam bile tarifini aldı:)Bu arada bol bol kulaklarinizi cinlattik... İnsallah bir dahaki ramazanda Sultan Ahmet'te bulusabilmek dilegiyle...

Nurdan Ozarslan said...

Canim benim yazdiklarinla beni cok mutlu ettin, zira yorumunun uzunlugunu ve de benim yazdiklarimi sirayla okuma suresini goz onunde bulundurdugumda Allah Allah aksamaa Mustafa abi ne yiyecek acaba dedim :P
Eminim ki guzel seyler hazirlamissindir, zira un helvasinin methini duymama ve de tadini bilememe ragmen helva hakkinda olumlu seyler dusunuyorum :) En yakin zamanda cheese cake tarifini ve de un helvasininkisini bekliyorum ona gore ;)Insan elde edemedigi ya da mahrum birakilan seylere karsi daha bi zaafli olurmus ya, Pide ve digerleri de bu kategoriye giriyor sanirim, tarifi denersen paylas bizimle mutlaka :) Cok ozledim Sultan Ahmet'deki iftarlari, seninde soyledigin gibi insallah bir dahaki Ramazanda bulusarak bu yorumu birbirimize hatirlatiriz :))
Cok optum canim, selamlar :)

Melike Meterelliyoz said...

Dun 1. kaynaktan yedik pideyi, ve de cok cok begendik. Eve getirdigim kismini koklaya koklaya hasret gideriyoruz hala. Nurdancim, cok guzel olmustu gercekten, ellerine saglik. Hasretimizi dindirdin ya Allah senden razi olsun. Bi eski enerjime kavusayim, soz sana icli kofte yapacagim, yanina da fistik ezmesi. Haa birde o toplarin da tarifini yazar misin?

Melike Meterelliyoz said...

Toplarin tarifini daha once yazmistin degil mi? Arsive bakinca gordum. Tekrar tesekkurler. Optum

Hulya said...

Ooof of o Melikenin geldigi iftarda bizde olacaktik dimi :( Esim ve Nuran hala hayiflaniyor. Nasip ne diyelim.

Nurdan Ozarslan said...

Melikecigim, guzel dusuncelerin icin tesekkur ederim canim,sitedeki toplarin tarifiyle benimki dunku yaptiklarim farkliydi, gorunus ayni ama icerik degisik, bi ara tarifini ben sana detaylica mail atarim canim, Ayyy icli kofte ve fistik ezmesi teklifin icinse ne yalan soyliyim agzimin sulari akti :)) Dusunmesi bile cok guzel, bu sozunu ilerleyen zamanlarda hatirlatacagim, soz verdin bi kere kurtulusun yok :))))

Hulyacigim, kismet canim, insallah baska bir aksama beklerim, olmadi Ramazan sonrasi :)Birlikte olmayi arzu ederdim ama eminim ki gittiginiz yerde de cok cici seyler yemissinizdir :))

rumeysa said...

hey,
Ben bundan yedim yorum yapabilirim..cooook guzeldi..

Post a Comment