Sunday, August 9, 2009

Şambali

Şambali tarifinin hikayesi ise şöyle gelişti; Burdurluların tekne gezisi olacağı günün bir önceki akşamında yaptığımız hazırlıkların yanında kayinvalidemin birde şerbetli bir tatlı da yapsak nasıl olur demesi uzerine, benim yapalım yapalım ısrarlarım:)) hem blogda da yayınlarım tarifi demem birde üstüne kayınbabamın bu tatlıyı çok seviyor olması faktörü de eklenince tarifi yapma saatimiz ne kadar gec bizde bir o kadar yorgun olsak da tatliyi yedikden sonra herşeye değdini anladım.

Hafif olmasının yanı sıra yumurtasız olması ve kokmaması da bu tarifi yapma endişesi taşıyanlar için fikirlerini değiştirme adına güzel bir nokta olduğunu düşünüyorum.





Malzemeler


  • 3 bardak un (Bardaklar yaklaşık 125 ml büyüklüğünde)
  • 6 su bardağı irmik
  • 3 su bardağı yoğurt
  • 3 su bardağı şeker
  • 1 paket kabartma tozu

Şerbeti için

  • 6 bardak toz şeker
  • 4,5 bardak su
  • Yarım limon suyu

Yapılışı

  • önce yogurdumuzu çırpma teli ile bir güzel çırpıyoruz
  • Başka bir kapda unu irmiği şekeri harmanlıyoruz
  • Sonraki aşamada hazırladığımız bu karışımı yoğurtla buluşturuyoruz
  • En son kabartma tozumuzu katıp, önceden yağlanmış tepsimize döküyoruz.



  • isteğe bağlı üzerine istediğiniz tarzda(Ceviz, fındık, fıstık, badem) süsleyebilirsiniz.



  • 180 C de üzeri kızarana kadar pişiriyoruz
  • Serbetini de şeker eriyene kadar kaynatıyoruz, fokurdamaya başlayınca limon suyumuzu sıkıyoruz.
  • şambalimiz fırından çıkınca üzerine sıcak şerbetimizi döküyoruz.

*** Biz verdigim tarifin yarisini yaptik, dilerseniz siz tamamini uygulayabilirsiniz.

Afiyet olsun, tarif ve emeginiz için teşekkürler Zehra anne :)

11 comments:

Anonymous said...

İnegöl'de bayramlarda bunun çok benzerini ikram ediyorlar, belki de tarifi aynıdır bilemiyorum. Ellerinize sağlık ikinizin de.

Melike Meterelliyoz said...

Dun irmikli tatli canim cekince denedim bu tarifi. Cok tereddutluydum, duz tepside keki pek tutturamiyorum, bu da olmayacak diye ama tam aksine cok guzel oldu. Dedigin gibi hem kolay hem de hafif. Ben daha once yememistim bu tatlidan ama esimin yorumu ayni Turkiye'de satilanlar gibi olmus oldu. Senin ve kayinvalidenin ellerine saglik canim.

Gulcan Saglam said...

Nurdan ve Melike, size guveniyorum ve de kalabalik bir grup icin bu tatliyi denemeye karar veriyorum. Eger tutmazsa misafirleri size gonderiyorum tatli yemeye :P

Nurdan Ozarslan said...

Melikecigim senin serbetli tatli denemelerinden sonra benim verdigim tarifin tutmasi ve ustune ustluk gurme esinin bu tatliyi begenmis olmasi sevindirici :)) Ellerine saglik canim ne diyim ;)

Gulcancigim umarim tatlin olur, zira Amerika sartlarinda denemis ve cok begenilmis gordugun gibi, kolay gelsin sana :)))

Sonucu mutlaka paylas :D

Serkan Saglam said...
This comment has been removed by the author.
Gulcan Saglam said...

Yaktiniz beni diyorum daha da bir sey demiyorum :D

Tarife lafim yok yapan yapmis ama benim bu zamana kadar yaptigim (ya da yapamadigim mi demeliydim:P) en kotu tatli olarak tarihe gecti :D

not: Yukaridaki yorumu da ben yazmaya calistim. Esimin hesabindan yazmisim. Kusuruma bakilmasin :)

elif said...

ben de bugun denedim. serbetli tatli sevmem ben, ama bunun tadi guzel oldu. sagol nurdan.

Nurdan said...

Elifcigim, sende Amerikada bu tarifi denemis ve de tatliyi tutturmus ikinci kisi olarak blogumuzda tarihe gectin :)),
Afiyet olsun canim, dusuncelerini paylastigin icin tesekkurler :)

Unknown said...

Nurdancığım, verdiğin ''şambalı tatlısı'' bu sene ,bizim her bayram yaptığımız baklavanın yerini aldı.Çok hoşımuza gitti.Bu vesile ile bayramını da kutlarım.

Ummuhan said...

Nurdancim bugun misafirim icin sambali tatlisini deneyim dedim ama irmigi,sekeri ve yogurdu koyunca yinede cok kuru oldu iyiki unu koymamisim artik oktay ustanin tarifine baktim biseyler ekledim Allahtan harika oldu herkezin cok hosuna gitti ama tarif veremedim kimseye bana gore o tarifin icinde yag olmasi gerekmiyormu ama sunu soyliyeyim hashaslina bayildim kac kere yaptim harika oldu,herkez denesin bence...

Nurdan Ozarslan said...

Ummuhancigim bu tarifin ozelligi zaten bu, yumurtasiz ve de yagsiz olmasi, tabi sende haklisin, tarifi uyguladiginda ne yumurta var ne yag var nasil bir tatli bu dedin, ama resimde ve tarifi uygulayan diger arkadaslarin yorumlarini okuyup gordugunde bu tatliyi yapaninki cok guzel oluyor, tutturamayaninkisi de akibeti kotu olabiliyor :)) Serbetli tatli yapmanin ozellig bu zaten, herzaman tutturamazsin ;D Ama sen hevesini kacirma tekrar dene, belki gelecek sefer tutturursun :)) oktay usta'nin imdadina yetismesine de sevindim ayrica :)) Biliyorsun o senelerin ustasi, bizse daha yolun basindayiz yeni yeni ogreniyoruz, umarim bundan sonra deneyecegin tarifleri dener onlar hakkinda da dusuncelerini yazarsin :)
Hashaslinin tutmasina sevindim, zira yapipda tutturamadim diyen pek olmadi :D

Post a Comment