Thursday, September 3, 2009

Haşhaşlı

Eskişehir' li biri olarak bu tarifi memleketim tadında yapabildiğim ve az da olsa hasretimi dindirebildiğim için mutluyum, guruluyum :)), Sahurlarınızda, akşam çayınızın yanında, gezmelerde tozmalarda arkadaşalrınızla yiyebileceğiniz ve de olara yedirebileceğiniz müstesna bir tad. (Çok mu iddialı oldu ne :))

Tadı ise pastanedeki poğaçaları aratmayacak cinsten, denediğnize pişman olmayacağınız bir lezzet zira görüntüler bunun ispatı :))

Ne diyelim kolay gelsin şimdiden denemek için kolları sıyıranlara, afiyet olsun resimleri görünce; Aaaa bunu ben daha önce tadmıştım diyen şanslı gruba :))

Malzemeler
  • 1 su bardağı ılık su.
  • 1 su bardağı ılık süt.
  • 2 yemek kaşığı toz maya.
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 2 yumurta (1 yumurta sarısı ve iki yumurta beyazı içine kalan bir sarı üstüne )
  • 5 çay kaşığı tuz
  • Alabildigine un (Kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar yoğurun)

İç Malzemesi

  • 3 yemek kaşığı çekilmiş haşhaş (Amerika da poppy şeklinde olanları blendırın içine atıp yağla birlikte haşhaş kokusunu verene kadar çekip ezilmiş haşhaş elde edebiliyormuşsunuz, zira ben denemedim, haşhaş ezmesini bulmakta sıkıntı yaşayanlar bu alternatifi deneyebilirler)
  • 3 yemek kaşığı tahin (ben bu tarifimde ekleyemedim evde bittiği için, eklenirse muhakkaki tadı çok güzel oluyor, eğer yoksa eklenmeyebilirde)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ tercihen zeytinyağı (Az gelirse ilave edilebilir)
  • 2 yemek kaşığı toz şeker.
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz.

Yapılışı

  • Malzemelerden sıvıyağa kadar olan kısmı yoğurma kabına alıp hepsini kabın içine döküp karıştıralım, mayanın gelmesi için ortalama 5-10 dk. bekleyelim.
  • Hamur mayalanırken iç malzemesini kavurmak için orta boy tavaya haşhaşı, sıvıyağı, tahini ve şekeri koyup orta ateşte tavadaki malzemeler eriyene kadar karıştıralım.
  • Köpük köpük olunca ocağın altını kapatalım ve soğumaya bırakalım.
  • Karışım başta çok cıvık gelebilir, durdukça koyulaşıyor endişe etmeyin, olurda beklenenden daha katı bir kıvamı olursa yavaş yavaş sıvıyağ ilavesiyle tekrar inceltme yapabilirsiniz.
  • Maya geldiğinde yani karıştırma kabindaki karışım köpük köpük olduğunda kalan diğer malzemeleri ekleyip kulak memesi kıvamında bi hamur yoğuralm.
  • Yoğurma kabının içini hafif yağlayıp içindeki hamurlar birlikte üstünü kapatıp dinlendirelim. Hamur iki katı büyüklüne ulaşana kadar bekletelim.

  • Hamurdan yumruk büyüklüğünde parçalar alarak elimizle açalım.
  • içine haşhaşlı karışımdan dökelim ve hamuru elimizle kenarlarında yavaş yavaş çekerek hamuru inceltelim. Üstüne 1 yemek kaşığı kadar ceviz serpelim.
  • Hamurun ucundan başlayarak rulo halinde sıkıca saralım.
  • Hamurun bir ucundan tutup diğer ucunu ters yönde saralım.
  • Hamurun tuttugumuz ucu içte kalacak şekilde içten başlayarak uca doğru saralım.

  • Yağlanmış tepsiye şekil verdiğimiz haşhaşları dizelim.
  • Üzerlerine fırça ile haşhaşlı karışımdan sürelim.
  • Onun üzerine ayırdığımız yumurta sarısının içine çok az sıvıyağ ekleyelim, karıştıralım ve hamurların üzerine nazikçe sürelim.
  • İsteğe göre üzerine kavrulmuş susam, çörek otu, toz haşhaş veya kırılmış ceviz serpebiliriz.
  • Hamurlar iki katı büyüklüne ulaştığnda 375-400 F da (190-200 C) 13 dakika pişirelim.
  • Fırından çıktıklarında üzerini kağıt havlu ile örtüp yumuşamalarını sağlayalım.
** Afiyet olsun :)) (Resimleri büyük görmek için üzerlerini tıklayın)

11 comments:

Gulistan said...

41 Kere masallah sekerim..daha gecen gun konusuyorduk hashasli ekmek olsa da yesek diye :D..valla hashasi bulsak yapicam kolaymista yapimi..cok lezzetli gozukuyor ellerine saglik..

Nurdan Ozarslan said...

Turk bakkalindan hashasi bulabilirsin canim, fiyati biraz tuzlu gibi gelsede, o kucucuk kavanozdan bilmem kac tepsi hashasli ciktigi dusunulurse, verilen paranin cok da tuzlu olmadigini anlayacaksin canimm :)

Tugba Nur said...

Nurdaaannnnnnn,

Sana inanamıyorum, oyyy bu nasıl bir görüntü böyle yaa..Muhteşemm, ay olsa da yesek şimdi..Ah seni ah, biz sen gibi becerikli miyiz hemde uğraşacak vaktim yok :/

Valla sakızlı etimeki deneyecm bunu da vaktim olduunda inşallah.

Ellerine sağlık canım
Öpüyorum
Tariflerin Devamını dilerim

Sumeyye said...

Nurdancim, ellerine saglik.. ne iyi ettin tariflerini boyle gondermekle.. tesekkurler!

Songul Dogan Ger said...

Gercekten tebrik ederim..Bu tarifleri yapip tutturmak bi maharet,tek tek fotograflarini cekip anlatmak ayri bir maharet..Keske yakin otursaydik:))

Ayse said...

Tesekkurler,Nurdancim su Atlantada olman bizlerin cok sansli olmasina delalettir,iyiki varsin,tebrik ediyorum seni cok basarilisin.

vildan said...

en çok sevdiğim hamurişlerinden biri olan haşhaşlının tarifini vermişsin.teşekkürler.görüntü harika.ellerine sağlık.çok begendim.en kısa zmanda yapmayı düşünnüyorum.umarım seninki gibi güzel olur.

vildan said...

birkaç gün önce yaptım.ve gerçektende harika oldu.daha önce başka bir tarife göre yapmıştım ama haşhaşlıdan başka herşeye benzemişti:)
taha ve said abinde çok begendiler ki said abin haşhaşlı şeyleri fazla sevmez.ama buna bayıldı.teşekkürler canım tarif için.

Esra Afacan said...

Nurdancim bunu insallah deniycem. pek severim hashasli hamur islerini.
bu arada tum arkadaslara duyurayim burdan . Bizzat Nurdanin ramazan pidesini tatma sansim oldu. Nurdancim nefis olmus,ellerine saglik. Tesekkur ederim zahmet edip,yapip, getirdigin icin...

Nurdan Ozarslan said...

Ne zahmeti Esracigim, bilakis senin yaptiklarinin yaninda benimkisi devede kulak kaliyor :))
Iftara davetli oldugumuz hemen her yere goturmeye calistim (adettendir diye:) sanirim bi Hatice'ye yapamadim oda, gittigim hemen hemen butun iftarlarda var oldugu ve pideyi tattigi icin olabilir :P
Afiyet olsun canim, begendigine cook sevindim ;)

esraaaaaaaaaaaaaaaa said...

nurdan yaaaaaaa görünen o ki oradakiler bizden daha çanslılar biz fotoğraflar ile yetinirken ordakiler bizzat tadıyorlar kıskandım ama şimdi:(

Post a Comment