Sunday, October 4, 2009

Deniz Börülcesi Salatası



Türkiye den tariflere devam...

Güzel bir İzmir sıcağında taptaze meyvelerin ve sebzelerin satıldığı halk pazarında gezerken, şeftali, çilek, domates, biber ve taze birçok meyve kokularının beni cezbettiği ve benim kendimden geçtiğim günlerden birgündü o gün, pazar kokusunu bu denli özleyeceğim hiç aklıma gelmezdi :)

Ben kokularla mest ola durayım, deniz börülcesi alalım mı? Sever misin diye bir soruyla irkiliverdim :)) Börülce ile deniz börülcesi arasındaki farkı sormuştum hemen, ona göre bir çıkarsama yapıp ismini ilk defa duyduğum bu sebze hakkında kendimce bir çıkarsama yapacaktım herhalde, Özelliği deniz kıyısına yakın yerlerde yetişmesiymiş, birde İzmir'de daha bi çok yetişirmiş bu bitki, her sahil semtinde satılmıyormuş, buymuş özelliklerinden biri de, bir de ilk baharda tüketilmesi onu daha çok yiyilir kılıyormuş, çünkü sonbahara doğru deniz tuzunu iyice çektiği için aynı lezzeti ve tadı vermiyormuş.

Birde çok ama çok sağlıklıymış, İyotlu topraklarda yetiştiğinden iyot eksikliğine bağlı guatr hastalığına iyi gelıyormuş. Bunun yanında idrar arttırıcı ve kuvvet verici özelliği de varmış, bunun yanı sıra sodyum, potasyum, magnezyum, iyot, kükürt, kalsiyum, fosfor, demir, çinko, manganez ve bakır gibi minerallerde içerirmiş. İşte buymuş Deniz Börülcesinin kısa hikayesi,

Gelelim tarifine ve börülce hakkındaki gerçeklere :) İtiraf etmeliyim ki haşlanırken yanına pek yaklaşmayın zira etrafa vermiş olduğu koku pek bir kötü, pek bi rahatsız edici :) Bide kılçıklarını ayıklamak çok zahmetli, tüm bunlara rağmen tadını tattığınızda çektiğiniz tüm zahmetlere değeceğine garanti verebilirim :)

Tarif kayınvalidemden, resmetmesi ve site de tarifi vermek de benden, tarifi okumasi, uygulaması ve yorumları yazması da sizden :)) Güzel bir iş bölümü oldu ne dersiniz?

Malzemeler

  • 1 demet deniz börülcesi
  • 1 adet limon
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2-3 diş sarımsak
  • Çok tuzlu bir sebze olduğu için kesinlikle tuz koymuyoruz.

Yapılışı

  • Deniz börülcelerini önce sudan geçirin.
  • Haşlayacağınız tencereye alın ve sıcak suyla kaynatın.
  • Sosu için sarımsaklarsı soyup rendeleyin, zeytinyağı ve limon suyu ile karıştırın.

  • Haşlanan börülcelerin suyunu dokup suzelim,
  • Başlarından tutarak aşağıya doğru sıyırın.
  • İçindeki kılçıkları çıkartın.
  • Servis yapacağınız tabağın içine kılçıkları ayıklanmış börülceleri koyun.
  • Üzerine hazırladığınız limonlu sosu gezdirin.

Afiyet olsun :))

9 comments:

Elif Aslan-Bulut said...

bu tarif tam bana gore, ellerine saglik..

Nurdan Ozarslan said...

Afiyet olsun Elifcigim, Amerika sartlarinda bulmak mumkun olur mu bilmiyorum ama,, bir ilkbahar mevsimi yolun Izmir'e duserse mutlaka tatmani isterim :)

vildan söyler said...

tariflerin çok güzel ama yorumların daha da güzel.hem yorum hem tarif = mükemmmel
deniz börülcesi salatası da çok güzel gözüküyor.denemeyi isterdim.malesef buralarda yok :(

Anonymous said...

Bizde konserve deniz börülcesi var, yani haşlanmış ve ayıklanmış. Ama merak edip ilk defa aldığımız bu bitkiyi nasıl salataya çevireceğimizi bilmiyordum. Vesilenle öğrenmiş olduk:) Ellerine sağlık. Bu arada sakızlı etimek tatlısını benden sonra ablam da kendi bloğuna eklemiş. Yorumlarına baktım da, o kadar beğenilmiş ki. Ünün giderek yayılıyor :)

Nurdan Ozarslan said...

Bizde derken nerde nerde var?? Eger buralardan bahsediyorsan markasini bize de gonder bizde yapalim, hem saglikli, hemde kalorisiz, hemde lezzetli daha ne olsun :))
Sakizli etimek tatlimla ablanin blogunda yer almak ve yeni hayran kitlelerini yakalamis olmakdan cok mutluyum, Soylemesi ayip sadece muhallebi haliyle bile turk festivalindeki cooking class standinda kapis kapis gitti :)iyi ki bu tarifi ogrenmisim diyorum, ellerine saglik ablanin da, blogun adresini yazarsan bende bi ziyaret edeyim ablanin blogunda neler var neler yok gormus olurum
selamlar...

Anonymous said...

Ablam marketten almış Nurdancım. Biz Konya'da oturuyoruz. Ama belki oralarda da vardır aynı marka. Markasını inan hatırlamıyorum. Yeşil kapaklı küçük bir kavanozun içindeydi. Eve gidince kısmetse bakıp yazayım markayı, unutmazsam :)
Ablamın blog adresi:

hilaltimur.blogcu.com

O da senin gibi çok istekli tarifler yapıp denemeye, yedirmeye. Bloğunda da hep kendi yaptıklarını resmedip paylaşıyor. Ama bu sakızlı etimek tatlısına bayıldı :) Ve onu da paylaşmış hemen. Yazının tam adresi de şu:

http://hilaltimur.blogcu.com/sakizli-muhallebi-ile-etimek-tatlisi_51913121.html

Ben tatlıyı kendi bloğumda da yayınladım. Sana mail atmıştım zaten o zaman, herhalde görmüşsündür. Sevgiler.

Anonymous said...

Baktım markası Sera imiş. adresi de www.serafood.com
Üretim yeri İstanbul.

esraaaaaaaaaaaa said...

eğer rastlaşırsak bu ürüne marketlerde deneyelim bizde tadı nasıl nurdancım neye benziyo sen beğendiğine göre garanti güzel bi şeydir gerçi şimdi çevremizde hiç market yok:(

NurC@n said...

börülceye bayılırım ama buralar da malesef börülce yok:(

Post a Comment