New Hampshire’dan Lori Hitchhook, serbest meslek sahibi ve iş kurmaya çalışıyor. Fakat, Hepatit C hastası olduğundan masraflarını karşılayacak bir sigorta şirketi bulamıyor.
Başka bir Amerikalı, kemoterapi sürecindeyken sağlık sigortası kesildi. Çünkü sigorta şirketi safra kesesi taşı olduğunu farketti. Adam sigortaya başvurduğu sırada henüz bu hastalığını bilmiyordu. Tedavisi geciktiği için öldü.
Bu iki olayı da Amerika Başkanı Barack Obama, 15 Ağustos 2009 tarihli New York Times gazetesinde yazdı. Obama, 2007 yılında ülke genelinde yapılmış bir araştırmaya dayanarak, son 3 yılda, 12 milyon Amerika’lının sigorta şirketleri tarafından mağdur edildiğini ifade etti. Araştırmaya göre, sigorta şirketleri hasta olan vatandaşların masraflarını karşılamayı reddediyor, ya da belli hastalıkları karşılamıyor veya daha yüksek masraf karşılığında sigorta yapıyor.
Obama’nın, sigorta şirketleriyle ilgili açıklamalarının sebebi, sağlık reformunun neden acilen bu sene geçmesi gerektiğini Amerikalilara anlatmaktı. Hali hazırda sigortası olmayan 46 milyon Amerikalının bu açıklamaya ihtiyacı yok şüphesiz. Fakat, Obama, reformun, sigortası olan Amerikalılar için de aynı derece de önemli olduğunu ve aciliyet gerektirdiğini ifade etti. İşte, sağlık reformunun Amerikalılara, özellikle ailelere kazandıracakları:
Birincisi, eğer sağlık sigortanız yoksa, kendiniz ve aileniz için uygun fiyata sigorta yaptırma imkanınız olacak,ve bu sigorta başka bir yere taşınsanız da, iş değiştirseniz de, işinizi kaybetseniz de sizinle kalacak.
İkincisi, sağlik reformu, aşırı yüksek olan sigorta masraflarını kontrol altına alacak. Bu da ailenizin masraflarının azalacağı anlamına geliyor.
Üçüncüsü, Medicare programının kapsamı genişleyecek. Bu sayede, sigortası olmayan milyonlarca düşük gelirli aile sigorta kapsamına girebilecek. Aynı şekilde Medicaid programı da daha işlevsel hale gelecek. Böylece, ödenen vergilerin çoğu sigorta şirketlerine değil, yaşlıların bakımına ayrılacak. Sağlık reformu, aynı zamanda, yaşlı vatandaşların reçeteli ilaçlari için ödedikleri miktarı da azaltacak.
Dördüncüsü, reform, Amerikalı’ların sigorta şirketlerine karşı temel tüketici haklarını güvence altına alacak. Bu sayede, şirketler, var olan hastalıklarınızdan dolayı sizi sigortalamayı reddedemeyecekler. Hastalandığınızda sigortanız kesilmeyecek. Cepten harcanan paraya sınır getirilecek. Obama’nın ifadesiyle, Amerika’da hiçkimse, hastalandığı için beşparasız kalmayacak.
En önemlisi, reform sayesinde, sigorta şirketleri rutin check-upları, hastalık öncesi yapılan diğer testleri kapsama dahiline alacak. Göğüs kanseri, prostat kanseri gibi hastalıklar erken teşhis edilebilecek. Bu sayede, hem hayat kaybı hem de para kaybı önlenecek.
6 comments:
elf ama butun bu reformlar sosyalist devlet yapisiyla uyumlu olmuyor mu? Ama amerika genelde kapitalist bir sitemle isliyor... daha onemlisi son iki nesil amerikalilar kapitalist mantikla hareket etmek gerekliligine inaniyor gibi... dolayisi ile sosyalist bir sisteme gidisi tehlikeli bulabiliyorlar. bu bahsettigin noktalar saglik reform unun "pro" lari ama belki biraz da "con" larini ifade etmek gerek :)
Evet bence de kesinlikli sosyalist bir mantikla yapiliyor bu yeni saglik reformu. Bence iyi de oluyor. Ama asil ilginc olani bu reforma en cok da cumhuriyetcilerin karsi cikmasi.
cumhuriyetcilerin karsi cikmasi neden ilginc ki? sosyalis devlet yapisi liberal cizgiye dusuyor. cumhuriyetciler muhafazekar cizgiyi temsil etmiyor mu, karsi cikmalari tabi degil mi o zaman?
bir de kapitalist sisteme sosyalist elementleri forcefully implante etmeye calistigimizda, system crash olmaz mi?
Cumhuriyetciler genel olarak gelir dagilimindaki esitligi savunmazlar mi? Ben mi yanlis biliyorum. Daha cok devletci bir yapiya sahipler gibi geliyor bana. O yuzden boyle bir uygulamayi asil cumhuriyetcilerin yapip demokratlarin karsi cikmasini beklerdim ben.
Bizim (Turkiye'nin) sistemimiz de nisbeten devletci oldugu icin sosyalist elementler iceriyor bence. Ama gayet kapitalist bir yone dogru akmaktayiz. Sistemimizde bir catlama mevcut mu ya da yakinlarda boyle bir sey beklenmekte mi?
Son olarak Michael Moore'un Sicko'sunu izlemeyenlere tavsiye ederim. Saglik reformunu desteklemeden ya da karsi cikmadan once, bir fikir vermesi acisindan.
Sumeyra haklisin, ideal olarak savunmalari gerekir, ama Amerika'daki cumhuriyetcilerin gelir dagilimindaki esitligi taktigi yok. obama secim kampanyasi sirasinda da cumhuriyetciler tarafindan en cok, sosyalist devlet kurmaya calismakla suclanmisti. bu saglik reformuyla ilgili en buyuk dertleri de niye biz bu sefiller yuzunden (ozellikle illegal gocmenler) daha cok vergi odeyelim.onlara gore, fakirse calissin duzeltsin kendinidir. cumhuriyetcilerin cogu ekonomik olarak well-off olduklari icin, kapitalist duzenden beslenirler, duzeni tehdit ettigini dusundukleri boyle reformlari da hemen protesto ederler.
Evet ABD deki cumhuriyetciler bizim dusundugumuz/bildigimiz anlamda "cumhuriyetci" degiller ki..Ben bu kadar vergi veriyosam benden daha az vergi veren biriyle neden ayni haklara sahip olayim diyor..yani Obama nin yapmayi planladigi reform kapitalist devlet yapisiyla ortusmediginden cumhuriyetcilerin de karsi cikmasi cok dogal...
Post a Comment