Kötüye giden ekonomi bir taraftan işten çıkarmaların artmasına, evlerin değerlerini kaybetmesine, iflasların artmasına sebep olurken, diğer taraftan Amerika’daki aile yapısının değişmesinde de büyük bir rol oynuyor. Amerika’da insanlar artık hem maddi anlamda biraz rahatlamak hem de evlerini kaybeden akrabalarına, arkadaslarına destek olma adına, aynı çatı altında yaşamayı tercih ediyorlar. Kardeşler mortgage ödemelerine yardım edebilmek için beraber yaşamaya başlarken, evlerinden ayrılan gençler de anne babalarının yanına geri dönüyorlar. Boşanma arefesinde olan çiftler bile boşanmalarını bir süreliğine erteliyor kriz sebebiyle.
Beraber yaşamaya başlamaların en önemli sebebi, evlerini kaybedenlerin gidecek başka bir yerinin olmaması. Krizin başladığı 2007’den itibaren evsizlerin sayısının artmış olması da bu gerçeği destekliyor. Araştırma sonuçlarına göre, evlerini kaybedenlerin yüzde 76’sı aileleriyle ya da arkadaşlarıyla yaşamaya başlıyor. 2007 yılı sayım verilerine göre, aynı evi paylaşan kardeş sayısı 2000 yılında 3 milyonken, 2007 yılında 3.5 milyona ulaştı. Aileleriyle beraber yaşayan gençlerin sayısı 2.3 milyondan 3.6 milyona ulaştı. Teyze, hala, kuzen gibi akrabalarla yaşayanların sayısı ise 2000 yılında 4.8 milyon iken, 2007’de 6.7 milyona ulaştı.
Uzmanlar, özellikle iki grubun, ilk defa ev alan genç ev sahipleri ve yaşli Amerika’lı ev sahiplerinin, krizin etkilerini diğerlerinden daha çok hissettiğini vurguluyor. Bunun sebebi, evlerini kaybeden yaşlı Amerika’lıarın başka bir ev almak için finansal kaynaklarının olmaması. Bunun sonucunda, önceden yaşlı anne babalarına maddi destek sağlayan yetişkin evlatları da masrafları artık karşılayamadıkları için ailelelerini kendi evlerine getiriyorlar ve beraber yaşamaya başlıyorlar.
Diğer grup olan genç ev sahiplerinin ise çoğu 2000-2005 yılları arasındaki ev satışlarında büyük bir artış olan dönemde ilk evlerini alanlardan oluşuyor. Bu genç ev sahiplerinden bazıları artan mortgage fiyatlarından, bazılari da iş kayıplarından dolayı mortgage ödemelerini yapamıyorlar. Sonuçta, foreclosure’a düşen evlerini bankaya teslim etmek zorunda kalıyor, akabinde de tekrar ailelerinin yanına taşınıyorlar.
Amerika’da ailelerin tekrar beraber yaşamaya başlamalarının uzun vadeli etkileri araştırmalarla ortaya çıkacaktır. Fakat kısa vadede, özellike bu iki gruba, aileleriyle tekrar yaşamaya başlayan gençlere ve evlatlarıyla yaşamaya başlayan yaşlılara çok iyi geleceğini ifade ediyor uzmanlar.
1 comments:
Şerrin altından hayır çıkabilir denir. Bence bu da bir hayır olmuş Abd'liler için. Mecburiyetten de olsa aileler bir araya gelmiş. Dileyelim de hayırla sonuçlansın.
Post a Comment