Wednesday, May 13, 2009

Elmalı Çiçek Kurabiye

Çok sevdiğim bu tadı paylaşmak istedim bu hafta. Elmayı nedense tazesinden ziyade, kekin kurabiyenin içinde daha çok tüketiyorum.

Aynı hamurla iki farklı alternatif sizlerle başbaşa...



Malzemeler
  • 2 stick ( TR için1 Paket) Tereyağı (isterseniz tuzsuz margarinde kullanabilirsiniz)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ (Tercihen canola oıl veya zeytinyağı)
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3-4 damla limon suyu veya sirke
  • 1 paket vanilya
  • aldığı kadar all purpose un
İç Malzemeleri
  • 3-4 tane büyük boy elma
  • 5-6 yemek kaşığı toz şeker.
  • 1 yemek kaşığı tarçın (Piştikden sonra ekliyorsunuz)
  • 1 çay bardağı ince ince kesilmiş kuru üzüm (Golden raisins)
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz (isteğe bağlı daha az veya daha fazla ekleyebilirsiniz)
  • Ayrıca istediğiniz kuru meyveleri küçük küçük kesip ilave edebilirsiniz.
Hazırlanması

  1. Önce elmalı içi hazırlıyoruz.
  • Elmaları rendenin iri tarafıyla rendeleyin.
  • Pişireceğiniz kaba alın ve elmaların üzerine şekeri ilave edin ve elmalar suyunu çekene kadar pişirin.
  • İnce ince kestiğiniz üzüm veya kuru meyveleri ilave edin
  • 5 dakika daha pişirdikden sonra cevizi ekleyip ocağın altını kapatın.
  • Elmalar ılıdıkdan sonra tarçını ilave edin ve soğumaya bırakın.
  • Elmaların kararması için 4-5 damla limon suyu sıkabilirsiniz ya da daha ekşi bir karışım içinde limounu kullanabilirsiniz.
  1. Tereyağı ve pudra şekerini krema haline gelene kadar elinizle veya çatalla çırpın.
  2. Kabartma tozunu limonla veya sirke ile kabartın.
  3. Diğer malzemeleride ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun.
  4. Hamurdan küçük parçalar kopartıp elinizle hafif açın.
  5. Ortalarına elmalı içten koyup önceden yağlanmış tepsiye dizin.
  6. Farklı şekillerde vererek de elmalı kurabiyelerinizi yapabilirsiniz.
  7. 350 F de yaklasık 15-20 dakika pişirin (pişirme süreniz fırınınızın kalitesine (Yaşına) göre daha az veya daha fazla olabilir)
  8. Fırından çıkdıkdan sonra Üzerine pudra şekeri dökerek servis yapın.
Ikinci Alternatif ise oldukça pratik, Yukarıdaki verdigim ölçüden bir buyuk tepsi ve de bir kek kaliplik elmali pay cikiyor. (Yukarıdaki ölçünün hepsini pay yapmak için kullanmayın sakın)


Açıkçası elmalı harcım bitince ve hamur artınca benımde aklıma pay yapma fikri geldi.

İlk defa denediğim ama tadıyla güzel olan bu görüntü çıktı ortaya

  • Kelepçeli kek kalıbının yağlayın.
  • Pay hamurunu ince bir şekilde açın veya elinizle bastırarak kalıbın heryerini hamurla kaplayın.
  • üzerinde ince ince dilimlenmis elmaları dıştan başlayarak içe doğru dizmeye başlayın.
  • Üzerlerine 4-5 kaşık toz şeker serpin. (İsteğe göre daha az veya fazla)
  • Fındık, ceviz, ince ince kesilmiş kuru üzüm, meyveleri üzerine serpin.
  • En son tarçın serperek önceden ısıtılmış 350f fırında 20 dakika pişirin (Fırın kalitenize göre daha az veya daha fazla olabilir pişirme süresi, ben ortalama bi zaman verdim)
  • Fırından çıktıkdan sonra ılımasını bekleyin.
  • Ilıdıkdan sonra üzerine pudra şekeri serperek servis yapın.

Afiyet Olsun

16 comments:

Mirkena Ozer said...

Enfes, ellerine saglik.
Peki ikinci sekil nasil yapiliyor?Onu da merak ettim.Resimlerdeki sekillerden biraz tahmin edebiliyorum ama gene de ustadan dinleyeyim istedim.
Tesekkurler Nurdan.

Feride said...

Mmmmm hayatta hayir diyemeyecegim tatlilardan biri. Evde koca bir tepsi bile olsa gunlerce onu yiyip bitirmek icin elimden geleni yaparim. Cok canim istedi,evde yeteri kadar elma varsa yapsam ne guzel olur. Ellerine saglik.

Nurdan Ozarslan said...

Meryem ablacım acıklamalı tarıfın devamını ekledım, insallah yardımcı olur

Ferıde ablacım canımmm ınsallah sen Atlantaya geldıgınde ben senın ıcın bır tepsı yapar getırırım

esraaaaa said...

çok güzel gözüküyor sanırım türkiyeye gelince senden isteyeceğimiz tatlara bir yenisi eklendi mutfak senin işin ne diyeyim maaşallah

Anonymous said...

Ellerinize sağlık. Elmalı pastanın her çeşidini severim. Ama ikincisi daha da bir süper görünüyor. Okudukça yapıp deneyesi geliyor insanın :) Tarifler süper.

Remziye said...

Hayatimda ilk kez elmali kurabiye yaptim Nurdan `cim sayende :)Yiyenler pastane kurabiyesine benzettiler ( bence de oleydi ) bu aksam tekrar kalabalik bir grup tarafindan test edilecek :) artik arkadaslar yorumlarini buraya yazarlar...ve umarim begenirler...

Nurdan said...

Immmmmh harikaydi canim, gercekten de pastane tadinda olmuslar, sanki farkli bir tarifin urunu gibiydiler, o derece tarifim elinde lezzetlenmis, ellerine saglik canim :)

Neslihan said...

Bende yiyemedigim icin bin pismanim :( yorum yazmak istedim... Tadina bakamadim ama gorunusleri harikaydi hepsi birer sanat eseri gibidi :D Bir daha gorusmek nasip olursa marifetli ellerinizden guzel kurabiyelerinizi tadarim insallah. Ellerine saglik Remziye (:

Remziye said...

artik bir daha ki toplu gorusmemizde farkli bir tadla karsinizda olmak umidiyle (:

Neslihan said...

Insallah :)

Gulcan Saglam said...

Remziyecim, dun aksamdan beri yiyorum ellerine saglik :)

Beni kirmayip misafirim(iz) oldugun(uz), bir de ustune bu harika kurabiyelerle agizlarimizi tatlandirdigin icin tesekkur ederim.

Nurdan hanim, sizin yorumlarinizi bekliyorum hamaratligim konusunda :U 3 gundur senin icin calisip didiniyorum:P

Nurdan said...

Oyy Gulcanim Gulcanimm :)) Dunku ikramlar neydi oyle yaa, ozellikle lahana sarmasi supherdi, benim bile yapmaya usendigim zorlukta olan o sarmanin yaninda birde yetinmeyip kac cesit dokturmussun masallah subhanallah :))
Eeee blogumu takip etmenin faydalari mi desem ne desem bilmem ki, tamam tamam itiraf ediyorum, anne eli degmis gibi olmus hepsi :D hamarat hanim :))))

Gulcan Saglam said...

Bir zamanlar asagiladiniz fakir ama gururlu bir genc kiz vardi ya, iste o benim :U

Saka bir yana ben cok guzel zaman gecirdim, cok keyif aldim muhabbetinizden. Insallah siz de iyi vakit gecirmissinizdir.

Not: Nurdancim, gercekten de bir anne eli degdi onlara :D Ya da bir anne adayi ile minik bir cimcimenin ortak cabalari diyelim :P

Remziye said...

simdi konu yemek olunca,surekli yemek ve icmekten bahsetmekte kacinilmaz oluyor..ins yorumlari okuyan arkadaslara ayip olmaz, bole ballandira ballandira anlatmamiz (: ki dun aksam ki dolma gercekten harikaydi ( eksisi,acisi) tam ayarinda olmustu...herhalde en cok yiyen bendim :) caktirmadan goturdum masadaki dolmalari..ellerine saglik Gulcan`cim bizim icin o kadar ugrasmissin.. he bu arada kasarli misiri da tuttum :) degisik bir taddi...

Nurdan said...

Kendi adima bende cok keyif aldim arkadasim :)) O guzel tariflerini fotograflamak icin en yakin zamani kolluyorum, bi gun haber ver, blogu takip eden arkadaslarda senin guzel tariflerinle bulussunlar, mumkunse dogum oncesi olsun :D

Neslihan said...

Ellerine saglik gulcan kilo aliyorum diye her ne kadar yemek yememeye kendimi zorladiysamda lezzetli ikramlarindan kendimi alamadim. Misir benimde cok hosuma gitti hele denediniz mi bilmiyorum kisirla karisinca daha guzel oldu yemesi. allah bereket versin :)

Post a Comment