Friday, April 24, 2009

ŞEKERPARE

Tarif ve şekerparenin üzerindeki fıstıklar Kayınvalidem Zehra Özarslan'a, uygulaması ve nacizane gülde benden kendisine geliyor :)

Çok beğenilen, ilk kez deneseniz bile tutma olasılığı yüzdelik dilime vurduğunuzda tavan yapan, hem bereket hemde pratiklik yönünden herkesden tam puan alan bu harika tadla başbaşa bırakıyorum sizleri...

MALZEMELER
  • 1 paket tuzsuz tereyağı (isterseniz margarinde kullanabilirsiniz ama ben pek sağlıklı bulmuyorum)
  • 1 cup (250 ml) Pudra şekeri
  • 1 cup (250 ml) irmik
  • 4 yumurta sarısı ( 3 tanesi hamuru yoğururken kullanıyorsunuz diğerini ise üstüne)
  • 1 paket kabartmaz tozu
  • 1 paket vanilya
  • All purpose un (Kulak memesi yumuşaklığına ulaşana kadar)
  • Üzerleri için; fındık, ceviz veya fıstık
  • İsteğe bağlı olarak 3 çorba kaşığı hindistan cevizi (orjinal tarifte olmasa da farklı bir tad verdiği için bazen ekleyebiliyorum)

ŞERBETİ

  • 3 cup (750ml) toz şeker
  • 3 cup (750ml) su

YAPILIŞI

Bütün malzemeleri karıştırma kabının içine alıp hamuru yoğuruyorsunuz. Yağlanmış tepsiye cevizden birazdaha büyük yuvarlaklar oluşturup tepsiye diziyorsunuz. Yumurta sarılarını üzerlerine sürüyorsunuz. Fıstıkları üzerlerine yerleştirdikden sonra ve şekil vermeden hemen önce fırınımızı 350F ye getırıyoruz. Çatalın tersi ile sağdan sola ve soldan sağa şerit oluşturuyoruz.

Önceden ısınan fırına tepsimizi yerleştirip 15-20 dakika pişiriyoruz. Broilde son 2 dakika bekletiyoruz.



Şekerparelerimizin kokuları fırından miss gibi etrafa dağılırken en kolay kısım olan şerbete geçebiliriz :) şeker ve suyu karıştırma kabının içine alıp çırpma teliyle şekerler eriyene kadar çırpıyoruz. (Pişirmiyoruz)

Fırından çıkan şekerparelerin üzerine şerbetimizi döküyoruz. üzerine tepsi kapatıp şekerparelerin şerbeti çekmesi için bekliyoruz.

Afiyet olsun.

***Nar gibi kızarması için yumurtanın sarısına 1 çorba kaşığı pudra şekeri ekleyebilirsiniz. Kimsenin bilmediği anne (Kayınvalidemin sözü) püf noktaları bunlar :)

*** Kalan yumurta beyazlarını bir sonraki tarifimde bezeye dönüştüreceğiz.

6 comments:

Elif Aslan-Bulut said...

sakerpareler nefis gorunuyor. beze tarifini de heyecanla bekliyoruz!

farelzan said...

harika olmus Nurdan, eline saglik. evdeki fazla serbetle ne yapsam diye dusunurken, tam oldu bu tarif...

muhabbetle

Nurdan Ozarslan said...

Afiyet olsun yiyenlere, kolay gelsin tarifi denemek isteyenlere :))

Mirkena Ozer said...

Nurdancigim,
Sekerparelerin guzelliginden ziyade kayin validene karsi duydugun sevgi ve saygiyi ifade eden ilk cumle icimi isitti.Kalp kalbe karsidir fetvasinca eminim
kayinvaliden de seni cok seviyordur.
Benim guzel kayinvalidemin bizim icin cokca soyledigi bir duayi ben de sizin icin etmek istiyorum;" Agzinizin tadi hic bozulmasin"
Selam ve hurtmeler.

Tuğba Nur Işık said...

Nurdancımmmm,
Ne kadar güzel şeyler hazırlamışsın. Keşke fırsatım olsa da hepsinin tadına bakabilseydim ımmhh.. eminim muhteşemdirler.
Ben de denemek istiyorum özellikle pasta ve tuzlu çeşitlerini.

Öptüm canım arkadaşım

vildan eminseroğlu söyler said...

geçen bayram yapmıştım .çook güzel olmuştu.çok da bereketli bir tarif.misafirlerim çok begenmişlerdi.taha da çok sevmişti.bu bayram yeniden yapacağım.sakızlı etimek tatlısı ve şekerpare.
bu bayram iki çeşit tatlı ikisi de sevgili kardeşimin muhteşem tariflerinden...
sana da ikram edebilseydim ne iyi olurdu .

Post a Comment