Sunday, October 4, 2009

Kestaneli Çikolata

Kestaneyi benım kadar çok seven biri var mı merak ediyorum, İnsan birşeyin kıymetini herhalde kaybettiğinde daha iyi anlıyor. Türkiyedeyken nasılsa elimin altında dediğin birçok şeyi burda bulmak beni zorluyor, hatta bazen imkansiz hale gelebiliyor, benzer tadları buluyorsun bulmasına ama fiyatları tam bir ateş pahası, Atlanta'da lezzetli ve taze kestane bulmak bence çok zor, genelde içleri çürük çıkıyor ya da bana öyle denk geliyor, Walmart'da satılan İtalyan kestanesi TRdeki tadlara çok benziyor ama fiyatları el yakıyor,( ithal edildiği için) pahalı ama bir o kadar da lezzetli olan kestaneleri yemeğe kıyamazken nerde tatlısını yapmak diyordum, taaa ki H Martdaki paket kestaneleri bulup birde üstüne indirime günlerini yakalayıp paketine 88¢ verdiğin günlere denk gelirse kestaneye doyuyorsun :)) Hayallerinle birlikte mide de bayram ediyor.

Bayram demişken ev yapımı küçük, orjinal, kestane dolgulu çikolatalar yapmak geliyor aklıma, İlk deneme gayet başarılı olunca kestane severlerle buluşturmak için görücüye çıkarma zamanının geldiğine inanıp sizlerle paylaşıyorum.

Tadı yiyenler tarafından çok ama çok beğeniliyor, hatta ev yapımı olduğuna inanmakta güçlük çekenler bile oluyor :)) Siz de misafirlerinizden önce kendinizi şaşırtmak isterseniz bu tarifi mutlaka denemlisiniz. İtiraf ediyorum Kafkas kestanelerinin yanında devede kulak kalıyor bu tadlar ama, benzer tadları özlüyorsanız tam size göre olduğunu düşünüyorum en azından nefsinizi az da olsa tatmin edeblirsiniz :))

Malzemeler
  • 1 paket kestane (Soyulmuş, haşlanmış ve de fırınlanmış)
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 su bardağı toz şeker.
  • 1\2 su bardağı su (şerbet için)
  • 1 paket sütlü çikolata (tercihe göre farklı çikolatalar da olabilir)

Yapılışı

  • Şeker ve suyu şerbet yapıp kaynatın.
  • Kaynayan şerbetin içine kestaneleri atıp kısık ateşte 4-5 dakika pişirin. (daha fazlası kestaneleri kurutuyor)
  • Ocağın altını kapatıp tencerenın kapağını kapatıp kestanelerin içine şerbetini alması için en az yarım saat dinlendirin.
  • Robotun içine kestaneleri atıp, şerbetden de birkaç kaşık alıp kestanelerin üzerine gezdirin. Pudra şekerini de ilave edip robotda parçalayın. Tadı az ise kestanelerin üzerine şerbetden birkaç kaşık daha gezdirebilirsiniz.


  • Çikolatayı bir kaba alıp benmari usulü eritin. (ısıya danayanıklı bir kabı kaynayan suyun üstüne koyun tercihen çaydanlığın alt kısmını kullanabilirsiniz. Çaydanlığın üstünü kapatacak büyüklükte bir çorba kasesini koyun, su kaynadıkça kaptaki çikolata eriyecektir. Eridikçe karıştırın. sıvı bir kıvam elde edince hazır olduğunu anlayabilirsiniz)
  • Eriyen çikolataları silikon buz kabına ( Ben IKEA'dan aldım) veya silikon minik cup cake kalıplarına fırça yardımı ile sürün.
  • Kalıbın tamamının çikolata ile kaplı olduğuna emin olun.
  • İçlerine kestane karışımından koyun.
  • Kestanelerin üzerlerine tekrar çikolata sürün.
  • Buzlukda yarım saat 45 dakika bekletin.
  • Silikon kabı bükerek çikolataları çıkartın.

Ilk deneme olduğu için ben çıkartırken biraz çikolatları döküldü ama olsun tadları harikaydı :))

Afiyet, bal, şeker olsun ama kalori olmasın :)) Hatt mümkünse var olanları da yaksın :))

Bayram tadındaki minik çikolatalar sayesinde de hepinizin geçmiş Ramazan Bayramını kutluyorum :))

*** Aynı şekilde içine farklı tadlar yerleştirip ev yapımı farklı çikolatalar da yapabilirsiniz.

24 comments:

Anonymous said...

ellerine saglik Nurdancim,cok guzel gorunuyor
emin ol bende cook seviyorum kestaneyi
bizde tazesini buluyorduk hmarttan vede onu firanlayip yiyorduk ama benim en cok ozledigim kestaneli yas pastadir.
ama ilk firsatta hmarta gidince bu dedigin kestanelerden arayip bulacagim ins vede tarifini deneyecegim.hem cikolata hemde kestane hastasi bir insan olarak bu tarifi cok tuttum,ins yapinca vede tadinca daha bir tutacagim
tekrar saolasin paylasim icin

Remziye said...

Kestane deyince bir sen bir de Meryem abla aklima geliyoor :) ellerine saglik canim benim, yaptigin herseyin tadi bir baska guzel....

Nurdan Ozarslan said...

Birsel Ablacim, bu hafta H Mart'da kestaneler 99cente dusmus haberin olsun, kestaneli pasta da yapiyorum ben, insallah onun tarifini de eklerim siteye, guzel dusuncelerin icin tesekkur ederim :))

Remziyecigim, evet baska bir kestanekolik de soyledigin gibi Meryem abla, Bu arada senin hic mi yok cok sevdigin bisi, hani bisi diyince, aklima sen gelecek birsey??Eminim vardir ama ben daha kesfedemedim galiba, Turk kahvesi olabilir mi??

ghk said...

cok guzel gorunuyor...Kestaneye bayiliyorum ya...ne guzel birseydirrrr o....
HM takiler ne guzeldi...
Ellerine saglikkkkk canimmmm....

Meryem said...

Nurdancim bu harika cikolatalarin hala (alinan dosyalarimda) duruyor arada canim cektikce bakiyorum.Remziyecigimin de dedigi gibi bir kestane canavarida benim.Iki harika tad bi arada olunca bide senin elinden cikinca bu cikolatalar yemede yaninda yat tarzinda olmuslardir eminim.Bu arada festival yaklasiyor bunlardan yapip dolaba atarsin belki birileri icin ha ne dersin:))))

hertelden said...

Canim benim kestanelerin methi taa bana geldi dusun artik o kadar insanlardan uzak yasamama ragmen senin o muhtesem tatlarinin methini duyuyorum ..:)ellerine saglik...

Esra Afacan said...

Aman Allahim afet... Ne de cok severim kestaneyi. Tam bana gore...
Bu tarifi bizimle paylastigin icin tesekkur ederim Nurdancim. Her zamanki gibi yine hunerini konusturmussun...
Demek o kadar indi fiyati. En kisa zamanda gitmem lazim ama ne zaman? Insallah ben gidene kadar tukenmez...

Nurdan Ozarslan said...

Tubacim, methimi kimlerden kimlerden duydun? Merak ettim :))guzel dusuncelerin icinse ayrica tesekkurler ;)

Esracim, simartiyorsun ama beni olmaz ki :)))

vildan söyler said...

daha buralarda kestane çıkmadı.ama çıktığında dnemek istiyorum.sen yapmasan bu tarifi denemezdim bile ama sen yapınca diyorum ki muhakkak çok güzel bir şeydir.ellerine sağlık.bizimle paylaştığın için teşekkürler.

Unknown said...

Nurdancim sen bir harikasin muhtesem gorunuyor bu resimler hem cikolata hem kestane Aman Allahim akillara zarar :) burda kestane bulursam hemen yapicam insallah mutlaka yapmaliyimmm

Gonca Uncu said...

canim cok guzel eline saglik, ins. en kisa zamanda yapmak nasib olur :)
keep sending recipies pliiizz!!

Nurdan Ozarslan said...

Ablacim, guzel iltifatlarin icin tesekkur ederim, ilginize layik olmaya calisiyorum ;))

Elifcim, guzel dusuncelerin icin tesekkur ederim canim, bencede hem kestane hem cikolata hakkaten akillara zarar bir tad ortaya cikiyor :))Insallah bulursan kestaneyi canim ;)

Goncacigim, begenmene sevindim canim, zira senin gibi art direktorunden tam not almak mutluluk verici :))Hele su festival bi gecsin, daha bi rahatlariz, o zaman birlikte yapariz insallah canim ;)

lütfiye ısık said...

Nurdancığım herzamanki gibi çok becerklisin tariflerin mükemmel

ofo said...

Ellerine saglik. :)

Unknown said...

Nurdancim canim kestaneli toplar harika gorunuyorlar. Gecen seni aradigimda Yaseminle beraberdik, senden kestaneli yaspasta tarifini alacaktik, sanki ben onu onceden burda gormustum ama simdi bulamiyorum.Daha kestaneyi nerden alacagimizi bilmiyoruz ama :) Bir Bursali olarak benim de kestaneyi sevmemem dusunulemez tabi.Ellerine saglik canim. Pastanin tarifi var da ben mi bulamiyorum acaba? Eger yoksa da eklemeyi dusunuyor musun?

Nurdan Ozarslan said...

Lutfiye teyzecimm, tesekkur ederim guzel dusuncelerin icin :))

Ofocum, afiyet olsun dicem ama buraya gelip yemen lazim once :))

Nesrin Ablacim, Kestaneli yas pasta tarifini siteye eklemedim, birgun yaparken fotografliyim ve siteye yerlestireyim insallah, zira elimin altinda bir suru tarif olunca yeni tariflerden ziyade eskilere agirlik vermek istiyorum ama olmuyor :) Tarifi begenedigine sevindim, kestaneli pastayi da insallah en kisa zamanda eklerim, selamlar...

Gonca Uncu said...

festival gectii.. ne zaman yapiyoruz bu tatliyi sekerim :) call me!

Nurdan Ozarslan said...

Delisin sen yaa :))
Sozumuz soz, ASAP yapacagiz insAllah :))

esraaaaaaaa said...

canım benim kışın gelemediğin için tabi buradaki leziz kestanelerden çok uzakta kalıyorsun tabi kış daha gelmediği içinde kestane yok daha ama tabi kafkasa gidip afiyetle mideye indirme olasılığıda var onun için doğru kafkasa....senin gibi becerikli talented olmak ihtimali bu kadar uzaksa bana yapacak bişi yok:)

esraaaaaaaaaaa said...

bundan sonra marshmallow tarifi istiyoruz!!!!

Gonca Uncu said...

Allaaahh.. Nurdan resmen yan cizmis :)
Esracim Nurdan kesin deepfrize de saklamistir kesin bu kestaneleri, ben valla kisa kadar bekleyemem :)

Nurdan Ozarslan said...

Esracim, suan Turkiye'de olup her kose basinda kavrulan kestanelerden birer kese kagidi alip soyle Eskisehir'in caddelerinde kestanemle birlikte yurumeyi ne kadar da cok isterdim :))
Kafkasin tadi ayri tabi, sayili ozlemlerin ilk 3 sirasinda yer aliyor :'(

Goncacim yaa ne yan cizicem canim, sen kastaneleri ve cikolatayi alinca bana haber ver, IKEA kalibimla kosa kosa gelir, 5 dakikada yapariz canim ;)o zaman anlarsin ne kadar pratik bir tarif oldugunu :D

Gonca Uncu said...

ha bide kosa kosa gelicen ikea kalibinla, beni davet etmek de yokk... yok yaw wazgectim, sen yap ye bari bizim yerimize de:)

Nurdan Ozarslan said...

Temem temem kizma hemen, ilk firsatda sozumuz soz insallah :))

Post a Comment