Tuesday, July 21, 2009

Mevsim Pastası

Yanyana getirilmiş sayısız kelimelerle oluşturulan o cicili bicili cümleleri oluşturamayacağım bu sefer, Çünkü bu pasta çok sevdiğim canım Meryem ablama veda pastasıydı, her ne kadar onun şansına yaptığım pastalar arasında en hafif ve lezzetlisiydi ünvanını alsa da bir veda niteliği taşıması canımı çok acıttı, tarifle birlikte birde şiir ekliyorum gelen istek üzerine şairi ben olmasam da kime yazıldığıymış önemli olan. Yeri doldurulamayacak sevgili ablam, seni gerçekten de çook özleyeceğiz.

Meger gercek dostlar ayrilikla bilinirmis….

Ebed yolcularinin yurudugu kervanda

Rahat rehavet nedir bilmeyen o ruhlara

Yollar ,zaman ve mekan hic engel degilmis

Elbet goz yasarir,gonul huzunlenirmis

Muhabbet-i Hakikiye iste boyle erilirmis…..



Pandispanyası için
  • 5 yumurta.
  • 5 kahve fincanı toz şeker.
  • 2,5 kahve fincanı un
  • 2,5 kahve fincanı buğday nişastası
  • 1 paket kabartma tozu ( 1 tatlı kaşığı)
  • 1 paket vanilya
  • Yarım limon suyu, 1 kahve fincanı ılık su
Ara kreması
  • 2 poşet krem şanti veya 1 yogurt kasesi büyüklüğünde whipped cream
Pandispanyayı ıslatmak için
  • Fındıklı kahve kreması veya istediğiniz herhangi bir meyve suyu
Süslemek için
  • Muz
  • Çilek
  • Kiwi ( Veya arzu ettğiniz meyveler)
Meyvelerin kararmaması için
  • 1 su bardagı su
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 paket vanilya (Pastayı süsledikden sonra meyvelerın havayla temasını engellemek için bu karışımı pişirip ılıdıkdan sonra meyvelerın üzerine fırçayla sürebilirsiniz)
Yapılışı
  • Şeker ve yumurtayı krema kıvamına gelene kadar çırpın.
  • Un ve buğday nişastasını ekleyin.
  • Kabartma tozu ve ılık suyla birlikte limon suyunu ekleyin.
  • Kek kalıbına dökmeden vanilyayı ekleyerek yağlanmış yuvarlak pasta kalıbınıza dökün.
  • 350 F da 20-25 dakika pişirin
  • Piştiğinden emin olmak için kürdan batırın.
  • Islak çıkarsa pişene kadar fırında bekletin.
  • Piştikden sonra pandispanyanın ılıması için bekleyin.
  • Ilıdıkdan sonra ekmek bıçağı yardımıyla enine üç eşit parçaya bölün.
  • Aralarını önce meyve suyuyla ıslatın daha sonra krem şantiyi sürün ve üzerine küp küp doğradığınız meyveleri dizin.
  • Diğer katlar içinde aynı işlemi uygulayın.
  • Üstü süsleyerek en az 2-3 saat buzdolabında bekletin.

Afiyet Olsun...

6 comments:

Aslıhan Duran said...

Çok hoş bir pasta ve çok güzel bir vefa örneği. Şimdilerde insanlar vefayı İstanbul'da bir bozacının adı sanıyorlar sadece. Ama öyle olmadığını gösterenler de var şükür :)
Ellerine sağlık Nurdan.

Feride said...

Vayyyy anammmm nasıl kıskandımmmm nasılll şimdi. Biz memleketi terk ettik böylesini görmedik :) Neyseki Meryeme yapılmış başkası olsaydı çatlardım heralde. Neyse şaka bir yanada çok güzel gözüküyor ellerine saglık Meryeme de afiyet olsun löplöp et olsun :)

gazi said...

Pasta ve şiir çok güzel olmuş Nurdan! Bir gün bizde bu pastalarda tatmak istiyoruz...Bilgin olsun...Gazi,Çimen,Başak, Rüzgar...öptük..

nurc@n said...

pastan da şiir gibi olmuş canım,sanat harikası gibi,insan yemeğe kıyamaz...ellerine sağlık şekerim:)

Sukran said...

Selam Herkese,
Kim demis guzel kizlar guzel yemek yapamaz diye. Ici disi guzel nadir guzellik , yine kendine yakisir seyler yapmistin.Insanin sekerini cikartacak kadar sekersin ve magrifetlerini boyle tatli seylerde deniyorsun.Pastan harikaydi, gercekten abartmiyorum arkadaslar o kadar hafifti ki sanarsinizki icinde guccucuk kalori var. Sanirim 1 dilimi 10 cl geliyordu.:D O kadar hafifti diyebilirim.Dun aslinda birseyler yazmistim ama sanirim butona basmayi unutmusum.Ya nurdancigim ne diyeyim bilmiyorumki, evli olmasaydin abimize alirdik en iyisi Allah bizede senin gibi gelinler nasip etsin diyelim .Haydi eller havaya AMINNNNN.

Meryem said...

NURDANCIM CANIM KARDESIM,
Benim icin yaptigin harikaaa veda pastasina o gunlerdeki yogunlugumdan dolayi yorum yazamamistim, simdi yorumumu senden uzakta florida'dan yaziyorum.Senin yaptigin yemeklerin,pasta,boreklerin niye cok guzel oldugunu merak edenler olabilir.Ben bunun sebebini seninle oldugum 3 yil'a yakin zaman zarfinda kesfettim.Sen kalbindeki tum guzellikleri sevgiyi, yaptigin ikramlarin icine serpistiriryorsun.Butun o guzel yemeklerin sirri bu aslinda.Veda pastasinin guzelligi ve tadinin harikaligida ordan geliyordu.Karsiliksiz ,samimi ,fedakarca ve tamamiyle sevgiyle yapilmis bir pasta nasil kotu olabilir ki?
Seni cok seviyorum canim kardesim, benim icin yaptigin hersey icin cokk tesekkurler....

Post a Comment