Monday, April 27, 2009

Beze, Şamşekeri, içi boş...

Yöreden yöreye ismiyle farklılık gösteren, çoğumuz için can çektiğinde öğrenilmesi vacip olan bir tatlı . Üniversite yıllarımda şüphesiz ki simitden sonra en çok tükettiğim ikinci şeydi .

Tarifi blog blog arayanlar bilirler herkesin farklı bir tarzı, değişik hatta garip yöntemleri var bu tatlıyı yapmak için. Kimisi fırının kapağını bir saat açmayın diyor, kimisi ocak üstünde pişiriyor, kimisi de öyle zor anlatıyor ki, insanı yapmakdan vazgeçiriyor cesaret vermiyor :)



Benimkisi diğer tariflere inat oldukça kolay ve herkesin yapabileceği kolaylıkta. Amerika'ya ilk geldiğimde bende tırım tırım aramıştım bu tarifi hatta bütün püf noktalarını harfiyyen yerine getirmeme rağmen çok yumuşak garip bir tatlı olmuştu yaptıklarım.

Bu tatlıyı Amerika'da ilk tattığım yer ; şüphesiz kı zengin mutfak becerisi ve kuvvetli damak tadına sahip olmasıyla nam salan Rumeysa'nın eviydi. Telif haklarını ondan tarifi benden alabilirsiniz. Bu kadar gevezelik yeter :) işte tarif...

  • 1 Yumurta akı
  • 1 çay bardağı toz şeker (Ajda Çay bardağından :)
  • Birkaç damla limon suyu (Yoksa hiç problem değil limonsuzda oluyor ama limonlu olunca daha az çırpıyorsunuz)
**Bu Tarifden ortalama 6-7 kaşık beze çıkıyor daha fazla olmasını istiyorsanız yumurtayla eşgüdümlü olarak şeker miktarını artırabilirsiniz (2 yumurta akı+2 cay bardağı şeker gibi)

YAPILIŞI

Bileğe ve mikserin motoruna kuvvet şeker ve yumurtayı (mümkünse cam bir kapda) en az 10 dakika çırpıyorsunuz. Kıvamı en katı krem şanti kıvamı olacak. Birde tattığınızda ağzınıza pütür pütür şeker tadı gelmeyecek. Hepsi bu :)



Yağlanmış tepsiye dilerseniz bir kaşık yardımıyla kaşık kaşık dökebilir, varsa büyük uçlu pasta şırınganızla şekilli tepsiye sıkabilir en kötü ihtimalle küçük uçluda olsa illa şekilli olsun diyorsanız normal pasta şırınganızın yıldızlı ucuyla fırın tepsisine şekiller vererek sıkabilirsiniz.

Önceden ısıttğınız 250F'de en az 1 saat pişiriyorsunuz. Pişme esnasında kapağı açıp pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Kapağı açmak bezenin pişmesine ya da kabarıklığına etki etmiyor.

Afiyet olsunn :))

***Tepsiyi sprey yağla yağlayın, sprey yağınız yok ise yağlı kagıt kullanabilirsiniz.

***Renkli bezeler olmasını dilerseniz gıda boyalarından birer damla kullanabilirsiniz.

*** Alternatif olarak üzerine damla çikolata, fındık, fıstık da serpebilirsiniz.

*** Tarifi TR'de denemedigim icin garanti veremiyorum TRdekiler icin, ama bu tarifin garantili versiyonu TR'ye geldigimde kayinvalidemden ogrenir, resimler, birde onun tarifini paylasirim sizlerle, zira kendisi de cok guzel yapmakda :)

0 comments:

Post a Comment