Tuesday, April 21, 2009

Krizin Amerikalı aileler için iyi yanı: Boşanmalar azaldı

Amerika aile hukuku barosu gecen ay USA Today’a acikladigi rapora gore ulke genelinde bosanmalar azaldi. Rapora gore, baro uyelerinin yuzde 37’si bosanma davalarinda azalma oldugunu kaydetti.
Yakin zamana kadar Amerika’daki bosanma orani yuzde 50 idi. Her iki ciftten birinin evliliginin bosanmayla sonuclanmasi bekleniyordu bu orana gore. Uzmanlar bu oranin kotu giden ekonomi sebebiyle asagiya cekildigini ifade ediyor. Hukuk danismani Donn Fullenweider, “bosanma mallari bolmek anlamina geliyor; fakat, su anki ekonomide ayrilmak daha zor hale geldi” seklinde acikliyor bosanmalarin azalmasini. Ozellikle emlak piyasasindaki dususun bosanmalardaki azalmayi etkileyen onemli bir faktor olduguna dikkat cekiyor uzmanlar. Buna gore, alt ust olan mortgage fiyatlari sebebiyle, ciftler, mallari bolme yerine zarari azaltmakla mesguller. Kesin bosanmayi dusunen ciftlerin bile ekonomik kriz gecene kadar beklemeye karar verdigini ifade ediyor Fullenweider. Avukatlar, “yanimda tutmak daha ucuz” seklindeki unlu deyisle ozetliyorlar durumu.
Amerika’da ulke genelinden gelen raporlar, insanlarin bu sekilde, ya zarara ugramamak adina bosanmayi erteledikleri, yada bosansalar da evi almayi istemedikleri yonunde. “Simdi kimse evi istemiyor” diyor, Atlanta’nin Carrolton ve Coweta bolgelerinde bosanma avukatligi yapan Diane Sternlieb. “Eskiden ev kimde kalacak diye kavga ediyorlardi, simdi evi istemedikleri icin kavga ediyorlar” diye ekliyor. Cunku, kriz ortaminda evler ya degerinden daha dusuk fiyata satiliyor, yada satilamadigi icin bankaya devrediliyor.
Ekonomik kriz sebebiyle bosandigi halde birlikte yasayanlarin da sayisinda artistan soz ediliyor. ABC Haber’in “Iyi Sabahlar, Amerika” programinda, ekonominin bosanmis ciftleri birarada yasamaya zorladigi dile getirildi. Programda Florida bosanma avukati Carol Constantine’nin bir davasina da gonderme yapildi. Dava sonucuna gore,hakim taraflarin hangi gunler mutfagi kullanacagini, oturma odasini, televizyonu kimin kullanacini siraya koydu. Avukat Sternlieb , kendi kizinin dahi, bosanmayi dusundugunu, fakat esiyle beraber Texas’ta yasamaya devam etmeyi planladigini belirrti. “Ayri evleri maddi larak karsilayamayacaklari icin, gittikce daha fazla insan bu secenege yoneliyor. Bu durum cok kotu, cunku, insanlar eski esleriyle ev arkadasi oluyor” diyor Sternlieb. Nafaka ve cocuklarin kres masraflarini odeyemeyecek olmanin da insanlari bu secenege yonelten sebepler oldugunu ekliyor.
Ekonomik kaygilari asip bosanmaya karar veren cifler arasinda, avukat tutmak yerine davalarini kendileri acanlarin sayisinin da arttigini belirtiyor uzmanlar. Fakat, ciftler, mahkemenin istedigi belgeleri duzenlemede sikinti yasadiklari icin, bu durumun da, bazi bosanmalarin gecikmesine yol actigi ifade ediliyor.
Diger taraftan, evlilik danismanlari icin isler acildi. Uzmanlar evliliklerindeki sikintilarla ilgili gelenlerin sayisinda ciddi bir artistan bahsediyor. “Para her zaman evliliklerde sorun yaratan bir meseleydi; fakat simdi eskisinden cok daha fazla” diyor evlilik danismanligi yapan klinik psikolog Chuck Gray. Gray, evlilik sigortasi yapanlarin sayisinda da ciddi bir artis oldugundan bahsediyor.
Ekonomik krizin diger bir etkisi de evlenmeyi dusunenlerin planlarini ertelemesi seklinde kendini gosteriyor. Uzmanlar Buyuk Buhran doneminde evlenme oraninin yuzde 20 dustugunu hatirlatiyor ve ayni sekilde evlenme oranlarinin bu kriz doneminde de dusecegini ifade ediyorlar.

0 comments:

Post a Comment