Thursday, April 23, 2009

Simit




İnternet dünyası öyle bir kapı kı, o kapıyı açıp içeriye girdiğinizde sayısız bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Herkesin bildiği üzere artık günümüzde blog yapmak çok fazla web bilgisi olmadan da hazır şablonlar kullanılarak hazırlanabilir hale geldi, başdöndüren bu blog çılgınlığının içerisinde en çok rağbet gören şüphesiz ki yemek blogları, denenmiş, hazırlanması kolay, bir çok pratik bilgi ve tarife ulaşmak mümkün, bu sebeple çevremdeki insanlarin bana "Kesinlikle sen de bir blog oluşturmalısın" teklifleri benim için harekete geçirici bir etken olmadı açıkcası, binlercesi varken binbirincisine ihtiyaç nedendi? Bugün Elif'in teklifini değerlendirirken farklı olan; binbirincisi olmayacak olan, çok değerli ve alanlarinda bilgili kişilerin birlikte birşeyler hazırlıyor olması ve en önemlisi de Amerika'nin farklı eyalatlerinde farklı ellerin tek bir linkte buluşuyor olması, belki de sayılı bloglar arasında yer alacağımızın ışığıydı :)

Ben elimden geldiğince Türk tadlarını, Amerika koşullarında hangi malzemelerle daha lezzetli hale getirebiliriz? Hangi ürünleri nereden satın alabiliriz? Daha hesaplısını nasıl bulabiliriz? Bu ve buna benzer bircok tarif ve pratik bilgiyle karsinizda olacagim.

Bu hafta, şüphesiz ki özlediğimiz, kokusuna hasret kaldığımız, hamilelikte canımızın çektiği, nerden bulabilirim acaba dediğimiz? Nasıl yapabilirim diye blog blog gezdiğimiz, ikindi çayında ne de güzel olurdu diye iç geçirdiğimiz bir tarifle başlamak istiyorum. Tahminleri duyar gibiyim :) Evet yanılmadınız SİMİT tarifini vereceğim.

Bildiğiniz üzere Türkiye'de iki çesit simit var; Pastahane(Sosyete) ve Sokak Simiti:)

Ben bu hafta her ikisinin de tarifini vereceğim
. Malzemelerde ekleme ve çıkarma yaparak her iki tadi da yakalamak mümkün.

SOKAK SiMiTi (Ortalama 5 adet için)

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1,5 tatlı kaşığı toz veya instant maya (Instant mayanın özelliği una direk katıp hamuru yoğurmanız, ılık suda kabarması için beklemiyorsunuz)
  • 1 çorba kaşığı tuz (isteğe göre artırılabilir)
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • aldığı kadar All purpose un
  • kavrulmuş susam (teflon tavada aldığınız susamları orta ateşte kavurarak elde edebilirsiniz)
  • pekmez+su
Yapılışı

  1. Ilık suyu hamuru yoguracağınız kaba dökün, maya ve şekeri ekleyerek karıştırın ve karışımın kabarması için en az 5 dakika bekleyin, karışım köpük köpük olunca maya gelmiş oluyor.(Mayalanma sicakligi kucuk parmagimizin dayanabildigi sicaklik)
  2. Köpük köpük olan karışıma tuz ve un koyulur ve hamur yoğurulur, poğaca hamurundan daha sert bir hamur olması lazım.
  3. hamurun mayalanması için yoğurduğunuz kabın üzerine kapak örtebilir veya streçle kaplayabilirsiniz.
  4. hamurdan large yumurta büyüklüğünde yuvarlaklar alıp uzun şerit halinde avucunuzun altında ezerek şekil verin. İki uzun şerit elde ettikden sonra iki şeritle saç örgüsü şekli verip iki ucunu birleştirin.
  5. temiz bir yere yaptığınız simidi koyun ve mayalanması için bekleyin, üzerine suyla karıştırılmış pekmezi sürün, bu sırada hamur bitene kadar simit yapma işlemine devam edin.
  6. hazırlanmış simitleri susam dolu kabın içine koyun hamurun üstüne ve altına susamlar yapışacak şekilde susamların hamura yapışmasını sağlayın.
  7. Sprey yağla yağlanmış tepsiye dizin,önceden ısıtılmış 450F fırında en az 10 dakika pişirin, üzerinin kızarması için broilde 2 dakika bekletmeniz yeterli.

PASTAHANE (Sosyete) SIMITI
(Ortalama 5 adet için)


  • 1/2 cup ılık su
  • 1/2 cup ılık süt
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1,5 tatlı kaşığı toz veya instant maya(Instant mayanin özelligi una direk katıp hamuru yoğurmanız, ılık suda kabarması için beklemiyorsunuz)
  • 1 çorba kaşığı tuz (isteğe göre artırılabilir)
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Aldığı kadar All purpose un

Bu tarifi de yukarıda yazdığım şekilde yapabilirsiniz, daha yumuşak, puf puf simit için bu tarifi deneyebilirsiniz.

Bir kaç püf noktası


*** Daha kızarmış simit seviyorsanız, tepsiye simitleri koydukdan sonra pekmezi sulandırmadan direk üzerine biraz daha sürebilirsiniz.

*** Daha çıtır simitleri seviyorsaniz önce Broilde en az 3 dakika pişirip sonra 450'F de 10 dakika pişirin.

*** Evdeki yangın alarmlarının çalma olasılığına karşın, ıslatılmış havlu peçeteyle yangın dedektorlerinin üzerini kaplayabilirsiniz, kaplarken lastik kullanmanızı tavsiye ederim, ipte farklı bir alternatif :)

***Cok sıcak ve soğuk suda maya gelmiyor, maya gelmeden hamuru yoğurursanız hamur çürüyor, ne kadar un koyarsaniz koyun,hamur toplanmıyor, çamur gibi birçey oluyor.


***Mayalad
ıgınız hamuru en az 1-2 gun buzdolabınızda saklayabilir, simidi yapmadan en az yarım saat oncesinde cikartıp mayanın gelmesi icin bekledikden sonra hamuru kullanabilirsiniz.

Haftaya görüsmek üzere,

Afiyet Olsun :)

7 comments:

Mirkena Ozer said...

Leziz! Tarifleri denemis bir insan olarak tavsiye ederim.Ellerine saglik,Nurdan.

Elif Aslan-Bulut said...

agzim sulandi literally:)

Ayse Kubra Coskun said...

harika olmus... sagolun... elife de ozel tesekkurler sizi recruit ettigi icin....
(aslihan kizma gercekten turkcesi aklima gelmedigi icin ingilizce kelime yadim)

Nurdan Ozarslan said...

Güzel yorumlarınız için hepinize teşekkürler
Afiyet bal şeker olsun tadanlara
Tadmayanlar için üzgünüm :)
Aranızda olmak güzel...

Aslihan Ozkaya said...

Beni tanıyanlar şaşıracak ama ben de en kısa zamanda deneyeceğim inşallah :)

Benefse said...

Nurdan`cim,Simitlerin tarifini bir turlu alamamistik,kismet buraya imis demek ki..Lezizi tariflerinin devamini bekliyiruz...hllkts

hertelden said...

Nurdancim buda mukemmel siteye bir girdim saatlerdir internet basindayim kendimi alamadim bir turlu .Masaallah cidden hepsi cok orjinal tatlar ...Ellerine saglik canim ...

Post a Comment