Thursday, April 30, 2009

Resimlerin detaylı yorumlanması için ipuçları

Geçen haftaki yazımda bazı net olmayan yerler olduğunu düşündüğüm için tekrarı olmsa da değinmediğim, eksik bıraktğım noktalara daha detaylı değinebilme adına alt başlıktaki yazyı yazma ihtiyacı hissettim. Önceki yazımdan hatırlayacagınız üzere bu yazımda resimlerin detaylı yorumlarına yer verecektim.

Konu başlığı bir hafta öncesinden belirlenince yazması daha kolay oluyor :) Simdi sıra madde madde resimleri yorumlamaya



Baş: Resimdeki çok büyük ya da küçük kafa, zihinsel bakımdan kendisini yetersiz gören çocuklar tarafından çizilmektedir. Büyük kafa resimleri genellikle yetenekli ve daha başarılı olmak için arzu duyan çocuklarca çizilmektedir.

Ağız: Ağzın önemi, temel iletişim aracı olmasından kaynaklanmatadır. Konuşma ve dil sorunu olan çocuklar, kalın çizgilerle büyük ağız resmi yapma yoluna giderler. Çouğunlukla anne ve babalarına bağımlı çocukların resimlerinde ağız alanına saplandıkları dikkati çeker.



Gözler: Gözbebeği olmadan çizilen boş ve anlamsız gözler, görmeye bağlı öğrenme sorunu sorunu olan çocuklar çizilmektedir.

Ayaklar: Bütün ayakların çizilmesi kendine güven duyma arzusunun bir simgesidir. Güven isteği ve duyduğu kaygıların simgesidir.

Burun: Astımlı çocuklar çoğunlukla bu solunum güçlüğünden kaynaklanan sorunları nedeniyle burun çizgilerini vurgulayarak ya da çok büyük biçimde çizerler.



Kulaklar: Çok büyük kulaklar, işitme zorluğu olan çocucklar tarafından çizilebilir. Yine başkalarının kendileri hakkında konuştuklarını düşünen bazı kuşkucu çocuklar kulak figürlerini vurgulayarak ya da çok büyük biçimde çizerler.

Dişler: Dişler saldırganlığı ifade ederler. İri çizilmiş dişler aşırı saldırganlığın simgesi olabilir.

Cinsel Organlar: Cinsel organların çizilmesi saldırganlığın belirtisi olarak düşünülebilir. Ancak yapılan araştırma bulguları, resimlerinde cinsel organlara yer veren çocukların çoğunun anne ve babalarının, evde giysisiz dolaştıklarını ortaya koymuştur. Koppitz, resimlerinde cinsel organlara sıklıkla yer veren çocukların ya problemli çocuklar ya da cinsel organlarıyla ilgili oalrak aşiri bir bedensel endişeye sahip ve dürtülerini kontrolde zayıf olan çocuklar olduklarını söyler.

Kısa da olsa bir sonraki yazımda Eksik bırakılan çizgilerin ne anlam ifade ettiği konusu üzerine yazacağım.

**Resimler internetden, yazıdakı bazı kısımlar Haluk Yavuzer'in Resimleriyle çocuk kitabından alıntıdır.

2 comments:

Mirkena Ozer said...

Dişler çizmek konusu beni güldürdü. Bizimkilerin resimlerinde neredeyse diş hiç yok.Enesin dinozor resimleri hariç tabii.
Çinsel organ çizmek hiç olmadı.Hepsinin uzerinde elbise var.:)
Teşekkürler

Anonymous said...

Çok ilginç bilgiler. Paylaşım için teşekkürler.

Post a Comment