Friday, April 24, 2009

Kredi Kartı Borcu Ödeme Yolları




Kredi kartı,kayıt dışı ekonomiden kayıtlı ekonomiye geçişi hızlandıran çok önemli bir araç olmakla birlikte, vadesinde ödenmeyen borçlara faiz yükü binmesi ve üstüne faiz tutarının %15'i kadar Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu ve %5 Banka Sigorta Muameleleri Vergisi eklenmesi kredi kartı borcunun çığ gibi büyümesine yol açabilmektedir.

Son aylarda kamuoyunun gündeminden hiç düşmeyen kredi kartı borçları, yüz binlerce kişiyi kara kara düşündürüyor. Tüketiciler, birkaç ay ödeyememeleri durumunda faiziyle birlikte çok uçuk rakamlara ulaşan kredi kartı borçlarından kurtulmak için kendilerince ya da bu durumdan kazanç sağlamaya çalışanlar tarafından geliştirilen yöntemlere yöneliyor.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, Türkiye'de kredi kartı borcunun toplamda 32 milyar lira olduğunu, 15 milyar lirasını ödenemeyen borcun oluşturduğunu söyledi. Bu durumdan çıkar sağlamak isteyen bazı firmalarborçlu kişilerle irtibata geçebilmek için gazeteye ilan veriyor veya mail atıyorlar.
AA’nın haberine göre kredi kartı ödemesi için ilk yöntem altın alım satımı.
Bir altın ve finans firması, ''ticaret hukukuna uygun'' olarak nitelendirdiği yöntemlerle tüketiciye nakit avans sağlıyor. Firma, örneğin kredi kartına bin liraya altın satıyor. Bin lirayı kredi kartına 12 ay taksitlendiriyor. Ardından yüzde 25 düşük fiyata 750 liraya hemen geri alıyor. Tüketici, böylece nakit paraya ulaşmış oluyor. Tüketici, yüzde 25 faiz ödediğini sanıyor, ancak faiz yüzde 33'ü buluyor.


Başka bir firma da benzer şekilde para sağlıyor, ancak bunu randevulu sistemle yapıyor. Firma, altın ve pırlanta alım-satımı yaparak tüketiciye nakit para veriyor. Tüketici, taksitle pırlanta alıp peşin satarak hedeflediği paraya ulaşabiliyor.

Kaya, bazı tüketicilerin evine gelecek haczi önlemek için işten ayrılmayı tercih ettiğini belirterek, şunları söyledi:

''İşten çıkarak tazminat alıyorlar ve borçlarını ödüyorlar. Bu da başka bir yöntem. Bazıları kredi çekiyor. Şu anda bankalar kredi kartı borçlarını aylık yüzde 2,5 faizle taksitlendiriyor. Oldukça yüksek bir faiz oranı. Bu konuda hükümetin olumlu adım atacağını umuyoruz. Yıllık yüzde 18 faizle taksitlendirme imkanı var. Tüketicilerin biraz daha sabretmelerini istiyoruz. Borç için değişik yöntemlere başvurmaya gerek kalmayacak.''

Bunun yanı sıra şunu da bilmeliyiz ki Türkiye 2007 sonu itibariyle 37 milyon 335 bin [1] kişi kredi kartı sahibi ve bu rakamla Türkiye Fransa'dan sonra Avrupa'da kredi kartı kullanımının en çok olduğu ikinci ülke konumunda. Yapılan harcamalar bakımından da Avrupa üçüncüsü.
Lütfen biraz daha dikkat!!!

1.^ 1 Mayıs 2008 Hürriyet gezetesi, finans, sigorta, emlak, otomotiv eki

2 comments:

Elif Aslan-Bulut said...

onemli bir uyari..burda ki kredi karti borcu tr den cok daha fazla.ama iste kriz patlak verdi, ve insanlar dah aaz kullaniyorlar. Turkiye'de ozentiden bile kart kullanan insan var. keske bu uyarilar daha cok yapilsa!

Credit Financier Home said...

*% 3 faizli kredi oranı sunar
* Nakitsiz Girişimci İçin Sigorta
* Para garantisi
* 10,000 TL'den 100,000,000 TL'ye kadar kredi teklifi

İyi kredi puanıyla, Credit Financier Home, bireysel veya şirket veya kooperatif derneklerine, endüstriyel ve kişisel çıkarlar için teminatlı krediler ve teminatsız krediler sunar.

İletişim Adresi:
WhatsApp: +15184181390
Doğrudan posta:
creditfinancierhome@gmail.com

Post a Comment