Friday, April 24, 2009

Obama'ya ilk tepki protestosu!


Amerika’da, Kaliforniya’dan Kentucky’e kadar bir çok eyalette , binlerce protestocu, Obama yönetiminin vergi ve harcama politikalarını protesto etmek için toplandı. Protestolar, sembolik bir günde, vergileri ödemenin son günü olan 15 Nisan’da yapıldı. Cay Partisi olarak adlandırılan gösteride, gözlüklerinden çay poseti sarkan protestocular, Beyaz Saray’a da çay poşeti attılar.
Çay Parti’lerinin Tarihi
“Taxed Enough Already (Yeterince Vergilendirildik)”sloganıyla yapılan protestolarda, çay (tea) sözcüğünün tarihi ve sembolik bir önemi var. 1773 yılında Boston’da halk İngilizlerin istediği vergileri ödemeyi reddedip, İngiliz gemisindeki çayları denize dökünce, bu olay “Boston Tea Party (Boston Çay Partisi)” şeklinde ünlendi. Son aylarda Amerika’nın değişik eyaletlerinde gerçekleşen, en son Beyaz Saray önünde yapılan Çay Partileri, ismini, işte bu ilk çay partisinden alıyor. Protestocuların kullandığı çay poşetleri sembolik olarak vergi karşıtlığını simgeliyor.
15 Nisan’daki protestolar, ilk olarak, CNBC editörü Rick Santelli tarafından alevlendirildi. Obama yönetimin iflasa sürüklenmek üzere olan ev sahiplerine yardim amaçli Kurtarma Paketini “kötü davranışı ödüllendirmek” olarak yorumlayan Santelli, insanları Chicago’da çay partisi için toplanmaya davet etti. Protestoların diğer destekçileri ise FoxHaber televizyonu ve Cumhuriyetçiler olarak gösteriliyor. Özellikle, Cumhuriyetçi Eski Arkansas valisi Mike Huckabee’nin protestolara destek vermesi, Texas valisi Rick Perry’nin Austin City Hall’de çay partisi düzenlemesi, katılanların Texas’ın Birlik’ten ayrılması yönünde sloganlar atması, medyada, Cumhuriyetçilerin Çay Partilerini kullanarak Obama yönetimini zayıflatmak istemesine bağlanıyor. Ayni şekilde, demokratlar ve medya, asıl eleştirilmesi gerekenin sekiz yıllık Bush yönetiminde harcamalar sebebiyle ortaya çıkan rekor bütçe açığı olduğunu vurguluyor.
Başkan Obama ise, önceki gün, Eisenhower Executive Office Building’de yaptığı açıklamada, vergi indiriminin 120 milyon aileye ulaşacağını ve 120 milyar doların direk ailelerin ceplerine gireceğini söyledi. Obama, bu indirimin Amerika’lı işçilerin şu ana kadar aldıklari en büyük vergi indirimi olduğunu ve Kurtarma Paketi’nin senatodan geçmesiyle seçim öncesi verdiği sözü yerine getirdiğini ifade etti.
Obama’nın 787 milyar dolarlık teşvik paketi kamuoyunun genelinden destek görüyor. Bu hafta yayınlanan Gallup anketi sonuçlarına göre, Amerika’lıların yüzde 53’ü devletin ekonomiyi düzeltmek adına yaptıklarını onaylıyor. Yüzde 48 ise ödedikleri gelir vergisini “normal düzeyde” bulduğunu söylüyor.

1 comments:

Nurdan Ozarslan said...

Elifcigim ellerine saglik, cok guzel dokturmussun ;)

Post a Comment